Fortvilt ro i Damaskus

Bygninger ligger i ruiner i Barza i Syrias hovedstad Damaskus etter de harde kampene i byen den siste uka. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Bygninger ligger i ruiner i Barza i Syrias hovedstad Damaskus etter de harde kampene i byen den siste uka. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Syrias regjering erklærer seier over opprørerne i Damaskus. Men seieren har hatt en høy pris, og flere områder i byen ligger i ruiner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Syrias utenriksminister Walid Moualem mener landet er styrket etter slaget om Damaskus. De syriske opprørerne står svakt, fastslår han.

– Det tok mindre enn en uke å beseire dem i Damaskus. De tapte kampen, så de reiste videre til Aleppo, men jeg kan forsikre dere om at de vil mislykkes igjen, sa Moualem under et besøk i Iran.

Les også: Hollande krever internasjonalt inngrep i Syria

Men om roen enn har senket seg i Damaskus, har president Bashar al-Assad fortsatt en lang vei å gå om han også skal vinne befolkningens støtte.

Tomme gater

I handlegata Hamra midt i hjertet av Damaskus sitter tre menn på fortauet utenfor tomme butikker. De tre er alle blitt hjemløse på grunn av kampene.

– Kan du tro at vi alle tre har flyktet fra hjemmene våre? Vi kommer alle fra ødelagte hjem. Nå bor vi med slektninger i sentrum, sier Ahmed, en butikkeier fra forstaden Douma øst for Damaskus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Syria har innledet motoffensiv i Aleppo

Som tusener av andre forstadsfolk har Ahmed og familien trukket inn mot bykjernen for å unnslippe de hardeste kampene. I sentrum har det vært noe roligere enn i forstedene, men også her har borgerkrigen rystet innbyggerne.

Butikkene i sentrum holder bare åpent fra 9 til 15. Ingen tør bevege seg utendørs etter solnedgang. Sentrumsgater som vanligvis er fulle av folk om kvelden i fastemåneden ramadan, ligger øde.

– Det er ingen kunder, så jeg har sendt mine ansatte hjem. Jeg har ikke råd til å betale dem. Jeg har ikke råd til å betale husleie. Jeg er konkurs, forteller Ahmed.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skiftet side

Ahmed forteller videre at han, som mange andre i Damaskus, hadde lite sympati med opprørerne til å begynne med.

– Jeg var på regimets side, helt klart. Men, nei, nå må regimet gå. De kan ta med seg hva de vil, men de må gå, sier Ahmed.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Aleppo angripes fra helikoptre

Mohammad, som arbeider i en restaurant nord for gamlebyen, er enig i at presidenten har utspilt sin rolle.

– Kan noen stå ved hans side nå? Jeg tror ikke det. Vi er alle flyktninger. Vi er uten hus, uten penger. Sjefene våre gir oss ikke lønn. Dette må ta slutt, sier han.

En beboer i bydelen Midan mener det er på tide at verdenssamfunnet griper inn.

– Jeg sverger, hadde det ikke vært for familien min, ville jeg vært ute med Den frie syriske hær og kjempet, sier han.

Skeptiske til opprørerne

Men om folk har mistet troen på regimet, så betyr ikke det nødvendigvis at de støtter opposisjonen. Stadig flere beboere sier de er like skeptiske til opprørerne som de er til presidenten og hans allierte.

– Ingen av sidene er en særlig attraktiv løsning for Syria. Regimet er et beist, men Den frie syriske hær, salafistene og stormaktene vil ødelegge landet, sier en beboer som oppgir navnet Housam.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For det syriske regimet er det avgjørende å beholde makten i hovedstaden Damaskus og Aleppo, som er landets største by. Men det hæren har etterlatt seg i Damaskus, er intet vakkert syn. I gatene ligger utbrente bilvrak igjen. Mange bygninger er bombet i stykker, og vegger og vinduer er fulle av kulehull.

En kvinne på grønnsaksmarkedet Shaalan forteller at alle i hennes gate i bydelen Mezze har lagt på flukt.

– Livet er blitt et eneste stort problem. Syrere dreper dyrere. Landet er i ferd med å bli ødelagt, sier hun.

Les flere nyheter her