– Kun Hushovd-gull er større

Alexander Kristoffs OL-bronse overgås bare av Thor Hushovds VM-gull på norsk sykkelsports liste over store mesterskapsprestasjoner, mener Atle Kvålsvoll. (Foto: Stefano Rellandini, Reuters / NTB scanpix).
Alexander Kristoffs OL-bronse overgås bare av Thor Hushovds VM-gull på norsk sykkelsports liste over store mesterskapsprestasjoner, mener Atle Kvålsvoll. (Foto: Stefano Rellandini, Reuters / NTB scanpix).

I mesterskap er det kun Thor Hushovds VM-gull i 2010 som overgår Alexander Kristoffs OL-bronse lørdag, mener Olympiatoppen-coach Atle Kvålsvoll.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvålsvoll var selv hjelperytter for Dag Otto Lauritzen da sistnevnte tråkket til bronse i Los Angeles i 1984. Den prestasjonen ble tangert av Kristoff.

– I mesterskap er det kun Thors gull som overgår denne bronsemedaljen ettersom VM regnes som størst i sykling. Etappeseirer i Tour de France og klassikertriumfer er vanskelig å måle opp mot hverandre, men i mesterskap er dette delt annenplass, sa Atle Kvålsvoll til NTB.

Norge har en rekke sykkelmedaljer i mesterskap, deriblant OL-gull til både Knut Knudsen (bane 1972) og Gunn-Rita Dahle Flesjå (terreng 2004).

Les også: OL-bronse med bismak for Kristoff

28 år etter den første, sørget Kristoff for en ny, etterlengtet medalje.

– Det var på tide. Alexander leverte et fantastisk løp og gjorde oppgaven sin til fulle. Han grep virkelig sjansen. Alexander er en spurter, men samtidig evner han å ligge i lange brudd og tråkke mye watt. Han viste senest i Ronde van Vlaanderen at kapasiteten er inne, og han blir stadig bedre, mente Kvålsvoll.

At tidligere dopingdømte Alexandre Vinokourov ble olympisk mester, falt ikke i god jord blant mange.

– Jeg kunne godt ha tenkt meg at noen andre hadde vunnet. Ut over det ønsker jeg ikke å kommentere det, slo Kvålsvoll fast.

Les også: Tufte kjørt av lasset

Også toppidrettssjef Jarle Aambø var begeistret tilskuer i målområdet lørdag.

– En kjempeprestasjon av et godt lag. Hele laget gjorde kloke ting og disponerte godt. Våre ryttere var i posisjon da avgjørelsen falt. Da muligheten dukker opp må man være der og ha kapasiteten, og det viste Kristoff at han hadde. Det er ikke tilfeldig at en norsk syklist vinner OL-medalje, mente Aambø.

Følg OL i London i ABC Nyheter

Personvernpolicy