Kan ha funnet kur mot alkoholisme

Svenske forskere har funnet en substans som gjør at dopaminet i hjernen stabiliserer seg og legger seg på normalt nivå. (Illustrasjonsbilde: Colourbox.com)
Svenske forskere har funnet en substans som gjør at dopaminet i hjernen stabiliserer seg og legger seg på normalt nivå. (Illustrasjonsbilde: Colourbox.com)

Svenske forskere har funnet ut hvordan de kan regulere hjernens belønningssystem. Dermed kan en medisin som skal hjelpe mot alkoholisme være et skritt nærmere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske nobelprisvinneren Arvid Carlsson har funnet en substans som gjør at dopaminet i hjernen stabiliserer seg og legger seg på normalt nivå, skriver SVT.

Dopamin aktiviseres som en del av hjernens belønningssystem, og ved alkoholinntak økesmengden dopamin i hjernen og man får en følelse av velbehag.

Dersom man drikker for mye, vil imidlertid hjernens belønningssystem avstubbes. Dermed senkes mengden dopamin i hjernen til under normalnivå, slik at en person er nødt til å drikke enda mer for å øke mengden dopamin og lystfølelse.

Les også: En av tre hjemme i bakrus

Men gjennom å regulere mengden dopamin som produseres i hjernen, håper forskerne nå å kunne hjelpe personer som sliter med avhengighet.

Lovende forstudier

Det er allerede gjort en forstudie ved universitetet i Göteborg der pasienter som lider av hjernetretthet etter slag har testet medisinen. Resultatet skal snart publiseres, men beskrives som svært interessant.

– Det er veldig spesielt at den her substansen både kan øke og senke dopaminnivået, sier Pia Steensland, dosent og alkoholforsker ved Karolinska institutet, ifølge DN.se.

Les også: Alkohol beskytter menn mot hjertesvikt

Susbtansen skal både være i stand til å blokkere reseptorne dersom det sendes for mye dopamin, men også kunne blokkere feedback-mekanismen slik at det strømmer ut mer dersom det er underskudd, hevder Steensland.

Karolinska institutet tester nå medisinens virking på alkohol, men ettersom dopamin er en belønningssubstans for alt, håper forskerne at det også skal kunne fungere på andre lidelser.

– Resultatene så langt ser fantastisk lovende ut, sier Steensland.

Ikke nok med et par tabletter

Ifølge Steensland går det likevel ikke an å ta et par tabletter og så tro at man er kurert, ettersom alkoholmisbruk er en kronisk adferdssykdom.

Les også: Nordmenn hardere på flaska – skyver grense for misbruk

– Men mange som sliter med alkoholmisbruk, får et sug etter å drikke mer og mer. Klarer vi å forandre impulskontrollen og dempe suget, kan vi forhåpentligvis hjelpe de som kjemper med alkoholen til å gjøre den forandringen som trengs for at sykdommen skal bli bekjempet, tror Steensland.

Les flere nyheter

Personvernpolicy