Roing: Sammen er de dynamitt

Roerne Kjetil Borch (left) and Nils Jakob Skulstad er klare for OL. De skal i aksjon allerede lørdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Roerne Kjetil Borch (left) and Nils Jakob Skulstad er klare for OL. De skal i aksjon allerede lørdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Mens den ene liker å finne på sprell, er den andre av den rolige typen. Kjetil Borch (22) og Nils Jakob Skulstad Hoff (27) er Norges nye OL-håp i roing.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hoff/Borch

Nils Jakob Skulstad Hoff

Født: 5. februar 1985

Bosted: Bergen

Klubb: Fana

Internasjonale meritter: 1 verdenscupseier

Kjetil Borch

Født: 14. februar 1990

Bosted: Horten

Klubb: Horten

Internasjonale meritter: 1 verdenscupseier

Norske OL-medaljer i dobbeltsculler

1972 München: Sølv (Frank Hansen og Svein Thøgersen)

1976 Montreal: Gull (Frank og Alf Hansen)

1996 Atlanta: Sølv (Kjetil Undset og Steffen Tørseth)

2000 Sydney: Sølv (Olaf Tufte og Fredrik Bekken).

WINDSOR, ENGLAND: Duoen har rodd sammen i dobbeltsculleren siden 2010. Med over 150 reisedøgn og hundrevis av timer i båt sammen i året kjenner de to hverandre svært godt.

– Vi gjør det, på godt og litt vondt. Stort sett går det veldig bra. Jeg har et høyere energinivå og er veldig rastløs, og jeg må finne på noe hele tiden. Jeg orker ikke å sitte i ro og stirre i veggen, forteller Borch til NTB.

Selv om de i utgangspunktet er to forskjellige type personer, kommer roerne godt overens både på vann og på land.

– Vi er blitt kjempegode kompiser og har lært hverandre å kjenne. Vi tar et skritt tilbake når den andre trenger det og gir et spark i stussen hvis det er det som kreves, sier Hoff.

Les også: Lege innrømmer systematisk doping

Teknikk

I juni kom deres store internasjonale gjennombrudd med seier i verdenscupregattaen i München. Det ga en god porsjon selvtillit foran OL. Dobbeltsculler har stolte tradisjoner i norsk rosport. I Montreal-OL i 1976 sikret brødrene Alf og Frank Hansen gull. Den siste medaljen i båtklassen tok Olaf Tufte og Fredrik Bekken (sølv) i Sydney for tolv år siden, mens det også er blitt to andre sølv.

Borch og Hoffs største utfordring er å få teknikken til å sitte. De ror forskjellig teknisk, og det kan gi utfordringer på vannet der dynamikken mellom de to er avgjørende for at de skal lykkes.

– Vi er fortsatt forskjellige teknisk sett, men vi er enig om hvordan vi skal få båten til å gå fort, forteller Hoff til NTB.

Les også: Mira blir norsk flaggbærer

Slik vurderer de makkeren sin:

Hoff om Borch:

– I båten er han et beist. Fysisk sett er han kanskje den råeste idrettsutøveren jeg kjenner, og han er veldig sterk mentalt. Han slutter aldri å angripe. Utfordringen hans før var det tekniske, men han er en blitt en teknisk roer etter hvert. Jeg er glad han sitter i min båt.

– På land er han er veldig trivelig og et godt menneske, men han kan fort finne på mange sprell. Noen ganger får han meg med, mens andre ganger går det utover meg.

Borch om Hoff:

– Nils er en seriøs person, men ikke redd for å le. Vi har lært hverandre å kjenne såpass godt at vi vet hvor grensene går. Vi vet når det er lurt å slenge inn noen morsomme kommentarer, og når det er lurt å stenge igjen munnen.

– Det er helt avgjørende at vi forstår hverandre, og det går mye på følelser. Vi har et felles språk, der vi setter ord på det vi kjenner i løpet av taket som vi føler må endres på. Vi har noen nøkkelord, og det er bygget seg opp en stor ordbank i løpet av de to årene vi har rodd sammen.

Dobbeltsculleren skal i aksjon i OL lørdag.

Følg OL i ABC Nyheter

Her er OL-programmet

Personvernpolicy