Tippekommisjonær skal ha drevet med juks helt til nå

Politiet utførte en razzia mot denne tippekommisjonæren i Skippergata i Oslo sentrum torsdag kveld. En person ble i forbindelse med dette siktet i kampfiksingssaken. (Foto: Audun Braastad/NTB scanpix)
Politiet utførte en razzia mot denne tippekommisjonæren i Skippergata i Oslo sentrum torsdag kveld. En person ble i forbindelse med dette siktet i kampfiksingssaken. (Foto: Audun Braastad/NTB scanpix)

Tippekommisjonæren som er pågrepet i kampfiksingssaken, ble fredag varetektsfengslet i to uker. Politiet har siktet ham for grov korrupsjon og mener ulovlighetene kan ha pågått helt fram til nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommisjonæren ved en storkiosk i Skippergata i Oslo, en mann i 50-årene, erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen, opplyser advokatfullmektig Thomas Øiseth, som representerte den siktede i retten fredag, til NTB.

Politiet gjennomførte en razzia mot kiosken og mannens bolig torsdag. Mannen er blant landets største kommisjonærer for Norsk Tipping.

Oslo tingrett ga politiet medhold i begjæringen om varetekt i to uker med brev- og besøkskontroll. Kommisjonæren tok betenkningstid og vil innen mandag ta stilling til om han anker kjennelsen.

Grov korrupsjon

Politiet har siktet kommisjonæren for grov korrupsjon, som har en strafferamme på ti års fengsel.

– Dette har pågått fram til nå. Spørsmålet er når det begynte, sier politiadvokat Christian Stenberg i Oslo politidistrikt.

– Vi mistenker at han har lagt til rette for spill utover lovlig innsats. Det betyr at man for eksempel spiller med et identitetskort som ikke er i samsvar med spilleren. Man kan ikke spille bare på navnet sitt, da må man spille på andres navn også, forteller politiadvokaten.

Hvordan dette skal ha skjedd, for eksempel om det dreier seg om falske spillerkort eller at en person har brukt flere kort, ønsker han ikke å gå inn på. Stenberg vil heller ikke si noe om hvor store summer det dreier seg om.

Kampfiksing

Politiet vil i dagene framover gjennomgå beslag i saken, samt kalle inn vitner, uten at politiadvokaten vil si noe om hva slags vitner det dreier seg om. Han vil heller ikke kommentere om det kan ventes flere siktelser i saken.

Da kommisjonæren ble pågrepet torsdag, opplyste politiet at grunnlaget for siktelsen også omfatter medvirkning til manipulasjon av resultatet i fotballkamper.

Aksjonen torsdag knyttes til Follos og Askers kamper mot henholdsvis Østsiden og Frigg, der det i løpet av en time ble spilt for i alt 70.000 kroner hos seks Norsk Tipping-kommisjonærer i Oslo-området, ifølge NRK.

Nasjonal handlingsplan

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) varslet tidligere i juli en nasjonal handlingsplan mot kampfiksing.

– Kampfiksing er helt ødeleggende for idretten, og det er viktig at vi gjør noe raskt. Jeg har derfor tatt initiativ til at vi sammen med Fotballforbundet, Norsk Tipping og Norges Idrettsforbund setter i gang arbeidet, uttalte hun.

Det pågår også et lignende arbeid hos europeiske myndigheter, og Norge deltar i dette arbeidet.

Kampfiksingssaken ble kjent 8. juli, da 1.-divisjonskampen mellom Ull/Kisa og HamKam ble utsatt på bakgrunn av mistanke om resultatmanipulering. Spillere fra Follo og Asker er også siktet i saken. Til sammen er det fem siktede i saken, inkludert tippekommisjonæren.

Les også:

Norsk Tipping varsler gjennomgang av rutiner

Eriksen legger kortene på bordet

- Ingenting som overrasker

Siktede fotballspillere får kampforbud

Follo Fotball varsler om nye mulige ulovligheter

Les flere nyheter

Personvernpolicy