Kinesisk lege innrømmer systematisk doping

De kinesiske svømmerne Luna Wang ( til venstre) og Zhang Yi ble tatt for doping under svømme-VM i Perth i 1998. En kinesisk lege sier nå at utøvere ble systematisk dopet på 1980- og 90-tallet. Foto: Scanpix/AP
De kinesiske svømmerne Luna Wang ( til venstre) og Zhang Yi ble tatt for doping under svømme-VM i Perth i 1998. En kinesisk lege sier nå at utøvere ble systematisk dopet på 1980- og 90-tallet. Foto: Scanpix/AP

Kinesiske OL-utøvere ble systematisk dopet på 1980- og 90-tallet, og det var den kinesiske staten som sto bak det omfattende dopingprogrammet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det innrømmer den pensjonerte legen for det kinesiske turnlaget på 1980-tallet, Xue Yinxian. Hun forteller at steroider og veksthormoner var en naturlig del av treningsprogrammene, for kineserne brukte alle midler på å bli en idrettslig stormakt.

– Det var voldsomt, særlig på 1980-tallet, men det var bare noe man måtte akseptere, sier hun til The Sydney Morning Herald. Hun forteller også at utøverne ikke visste hva de fikk inn i kroppen via injeksjoner, og de fra det medisinske teamet som ikke ville være med på dette ble fjernet.

Xue er den første som innrømmer at kinesernes offisielle holdning til alle de dopingsakene som dukket opp på 1990-tallet, ikke holder mål. Lederne fortalte den gangen at dopingmisbruket var et resultat av overivrige trenere og overambisiøse utøvere, men dersom det er riktig det Xue sier, så var det altså staten som sto bak.

Les også: Mira Verås Larsen norsk flaggbærer i London

12 gullmedaljer

I svømme-VM i 1994 klarte de kinesiske svømmerne å vinne 12 gullmedaljer, og det var da ryktene om utstrakt dopingmisbruk virkelig skjøt fart. Senere det samme året ble da også sju kinesiske svømmere avslørt som juksere.

Det førte til kraftig oppvask, og i Atlanta-OL i 1996 ble det bare en gull til de kinesiske svømmerne.

Men allerede i 1998 var dopingmisbruket tilbake i kinesisk svømmesport igjen i stor skala. Da ble en utøver tatt med veksthormoner i bagasjen i forbindelse med VM i australske Perth, og fire nye svømmere testet positivt for forbudte stoffer.

Men det var ikke bare svømmere som avga positive tester. Blant gjengangerne var også kinesiske vektløftere og syklister. Alle ble avslørt i forbindelse med internasjonale konkurranser.

Les også: Sports Illustrated spår to norske gull

1978

Xue sier hun ble presentert for det omfattende dopingprogrammet allerede i 1978. Det var en høytstående embetsmann som informerte om det bruken av doping og straffen ved å nekte å være med på opplegget.

– Embetsmannen beskrev bruken av veksthormoner som en vitenskapelig treningsmetode. Han fortalte også at de som ikke ville være med på programmet ville bli straffet og kraftig kritisert, forteller Xue, som sier hun kjempet imot dopingmisbruket så godt hun kunne.

Før OL i London hevder kinesiske myndigheter at alle trenere og utøvere har måtte avlegge en ed foran det kinesiske flagget, der de har måtte sverge på at de er rene.

Kinesiske utøvere har også avstått fra å spise kjøtt i en periode før OL. Det har de gjort for å minske sjansen for å få i seg clenbuterol og andre forbudte stoffer som kan finnes i kjøttet.

Les også:

Spansk sjokktap i OL-åpningen

Gresk tresteghopper kastet ut av OL for Twitter-vits

Arrangørtabbe utsatte Nord-Koreas åpningskamp

Alt klart for OL

Les flere nyheter

Personvernpolicy