Breivik sender brev til høyreekstreme støttespillere

Anders Behring Breivik vil skrive tre bøker og etablere et nettverk for ekstremister som skal bære navnet Conservative Revolutionary Movement. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Anders Behring Breivik vil skrive tre bøker og etablere et nettverk for ekstremister som skal bære navnet Conservative Revolutionary Movement. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Mannen bak 22. juli-terroren sender i disse dager brev til høyreekstreme støttespillere, der han ber om hjelp til å fortsette sin kamp. Fengselet vurderer å gripe inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden rettssaken ble avsluttet før sommerferien, har Anders Behring Breivik brukt mye tid på kontordelen av cellen på Ila fengsel til å skrive, skriver VG.

Selv anslår Breivik at han bruker åtte-ti timer hver dag på å skrive brev, opplyser hans forsvarer Vibeke Hein Bæra. To av brevene han har sendt, har ifølge VG samme innhold, bortsett fra at navnet på mottakeren er endret. I brevet framgår det hvordan massedrapsmannen vil gå fram for å nedkjempe verdiene i det norske samfunnet.

Les også: Historieprofessor frykter utbredelse av Breiviks syn

Tre bøker

Breivik skriver at han har en plan om å skrive tre bøker: en om terrorangrepet, en om ideologien og en om framtiden.

Han ønsker dessuten å etablere et nettverk for ekstremister utenfor fengselsmurene som skal bære navnet Conservative Revolutionary Movement. Han ser for seg at gruppa skal bestå av 50 høyreekstreme aktivister. Han vil dessuten opprette et fengselsnettverk.

– Vi ser hva han skriver nå, og har jobbet med å finne ut om vi skal se dette i en kontekst med de handlingene han har begått og med manifestet konkret. Det har vi nå fått bekreftet av justisdepartementet at vi kan, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid i Ila fengsel. Han vil ikke kommentere om det nå er foreløpig stans i utsendelsen av brevene.

Selv har Breivik mottatt nærmere 600 brev i tiden på Ila, skriver VG.

Les også: Breivik flyttet til Skien fengsel

Kan inspirere

Terrorforsker Magnus Ranstorp mener Breiviks brevskriving er nettverksbygging som i verste fall kan inspirere andre voldelige ekstreme personer. Derfor må brevene stanses, mener han.

– Norske myndigheter må forhindre at han kan sitte i fengselet og spre gnister som kan antenne andre, sier forskningslederen ved forsvarshøyskolen i Stockholm til VG.

Han mener skrivingen er det han har planlagt hele tiden, noe som ble synlig allerede under rettssaken, da han oppga skribent som sitt yrke. Han kaller det merkverdig at Breivik får lov til å ha sitt eget «kontor» i fengselet.

– Jeg kjenner ikke til andre terrorister som bevisst har kunnet sitte og spre propaganda fra cellen, sier Ranstorp som mener den virkelige straffen for Breivik ville være om han ble avskåret fra å kunne skrive brev.

Les også: - Ikke nok å analysere Breiviks liv og psyke

Indirekte

Breiviks måte å slippe gjennom lesekontrollen på er å passe på å ikke direkte oppfordre til ulovligheter.

– Ethvert budskap som kommer fra ham, uansett hvor subtilt, kan bli oppfattet som en oppfordring til vold, fordi han jo har drept 77. Det er jo det Breivik er kjent for, sier Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen som også frykter han kan inspirere andre.

Les også:

- Flytt minnestedet fra tomten min

Stoltenberg: Gjerningsmannen mislyktes, folket vant

Lippestad: - Jeg har endret syn på Breivik

Er dette Breivik om 20 år?

Les flere nyheter

Personvernpolicy