Er dette den virkelige Mona Lisa?

Den italienske arkeologen Silvano Vincenti fotografert under utgravingene i St. Orsola-klosteret i Firenze - hvor arkeologene håper å finne kvinnen de mener satt modell for bildet Mona Lisa. Foto: AFP / Scanpix.
Den italienske arkeologen Silvano Vincenti fotografert under utgravingene i St. Orsola-klosteret i Firenze - hvor arkeologene håper å finne kvinnen de mener satt modell for bildet Mona Lisa. Foto: AFP / Scanpix.

Arkeologer har funnet levninger de håper kan være til kvinnen i verdens mest kjente portrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italienske arkeologer kan være et skritt nærmere å finne virkelighetens Mona Lisa.

Tirsdag avdekket arkeologene et sjeldent godt bevart skjelett i det forlatte St. Orsola-klosteret som de håper er skjelettet til den kvinnen bak verdens mest berømte smil.

Se også: Hvem var Mona Lisa?

Flere levninger har blitt funnet i jakten på Lisa Gherardini, kvinnen man antar stod modell til Leonardo da Vincis berømte Mona Lisa.

Men ifølge Silvano Vinceti, som leder gruppen med arkeologer, er det siste funnet svært interessant, skriver nyhetsbyrået AFP.

– I dag åpnet vi et nytt gravsted og fant et komplett skjelett, noe som er ekstra viktig ettersom mange graver har blitt tømt og levningene flyttet til et annet sted. Det store spørsmålet er om vi kommer til å finne Lisa Gherardini, sier Vinceti til AFP.

Les også: Gåten om «Mona Lisa» kan være løst

Arkeologene begynte å grave i St. Orsola-klosteret i fjor etter å ha funnet notater som bekrefter at Gherardini ble begravet i klosteret da hun døde i en alder av 63 i 1542.

At den virkelige Mona Lisa er Lisa Gherardini, er basert på notater gjort av en bekjent av Leonardo da Vinci. I boken fra 1503 stod det skrevet at da Vinci var i gang med et portrett av Gherardini.

Les også: Hør Mona Lisa snakke

Lisa var gift med den rike kjøpmannen Francesco del Giocondo, og hun har lenge vært betraktet som den mest sannsynlige modellen til «Mona Lisa». Bildet kalles da også på italiensk og spansk «La Gioconda».

Lisa Gherardinis nålevende etterkommere er imidlertid kritiske til jakten på levningene og mener at utgravingen av skjelettene er krenkende, skriver avisen The Telegraph.

Alle skjelettene som arkeologene finner, vil bli undersøkt ved Universitetet i Bologna.

Les flere nyheter

Personvernpolicy