Fengselsansatte kurset før Breivik kom

De ansatte ved Skien fengsel er blitt kurset i hvordan de skal behandle Anders Behring Breivik, som er flyttet midlertidig fra Ila fengsel. Tirsdag besøkte forsvarer Vibeke Hein Bæra sin klient.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Breivik ble mandag flyttet fra Ila i Bærum til Skien fengsel. Forholdene for fangen blir så å si identiske med forholdene han har på Ila.

Tirsdag fikk han besøk av forsvarer Vibeke Hein Bæra i fengselet.

– Vi har en tid vært kjent med mulighetene for at han kunne bli flyttet fra Ila. Det ligger ingen dramatikk i dette. At man flytter varetektsfanger er svært vanlig, sier Bæra til NTB utenfor fengselet i Skien.

Les også: Historiker: Breivik en renskåret fascist

Forsvareren ble orientert om flyttingen til Telemark fengsel, avdeling Skien, mandag ettermiddag.

– Han var forberedt på at flyttingen kunne komme, og var innforstått med det, sier Bæra.

Tre rom

Fungerende fengselsleder Karl Hillesland i Telemark fengsel, Skien avdeling, sier at soningsforholdene er veldige like dem Breivik hadde på Ila.

– Det er så godt som en kopi, med unntak av noen organisasjons- og bygningsmessige forskjeller, sier Hillesland til NTB.

Hillesland sier at de ved Skien fengsel har visst om flyttingen en stund og har hatt tid til å forberede seg.

– De ansatte er blitt kurset i forkant av at Breivik skulle komme, men bemanningsmessig har vi godt kvalifiserte medarbeidere som er godt skikket til å ta en slik jobb, sier Hillesland.

Som på Ila, har Breivik tre rom til disposisjon.

– Han har et lite oppholdsrom, et lite rom hvor det muligheter for fysisk aktivitet og et arbeidsrom. Breivik sitter på det som heter særlig høy sikkerhet. Det gjør at han i praksis sitter helt isolert. Han forholder seg bare til de ansatte i fengslet, til helsepersonell og oss forsvarere. I så måte blir det veldig likt det han har hatt på Ila, selv om omgivelsene er noe endret, sier Bæra.

Hun tror ikke det medfører noen store problemer for transporten under domsavsigelsen at Breivik nå sitter lenger fra Oslo enn han gjorde på Ila fengsel i Bærum.

– Det er politiet som håndterer transporten, så jeg regner med at det foregår i trygge former, sier Bæra.

Sikkerhet

Både Karl Hillesland og hans direktørkollega Knut Bjarkeid ved Ila fengsel understreker at det ikke ligger noen dramatikk i flyttingen av Breivik.

– Flyttingen har vært planlagt i lang tid. Vi skal jobbe med en del bygningsmessige forhold. Det er også god sikkerhetstenkning i å flytte de innsatte med jevnlig mellomrom, sier Bjarkeid.

Les også: Utøya-advokat får salæret redusert med 75.000

Ifølge fengselsdirektøren sier reglene for særlig høy sikkerhet at personalet skal skiftes etter ett år. Breivik har nå vært på Ila i ett år.

– Så da skifter vi fengsel. Vi må også ha tid til å forberede neste etappe, sier Bjarkeid, og viser til ombyggingen som pågår ved fengslet.

Breivik skal tilbake til Ila etter at dommen har falt i slutten av august.

– Han skal tilbake til Ila. Men det er høyst usikkert når, sier Bjarkeid.

– Vil takle det godt

I Skien fengsel er det 82 plasser, både for kvinner og menn.

Hovedtillitsvalgt for kriminalomsorgens yrkesforbund, Knut Are Svenkerud, mener Skien var et naturlig valg.

– Sikkerheten i Skien fengsel er veldig god. De har gode planer og en god sikkerhetskultur, sier Svenkerud til NRK.

Han tror de ansatte vil fokusere på sikkerheten og ikke på personen.

– Jeg tror de ansatte i Skien fengsel vil takle den oppgaven her veldig bra. Jeg tror ingen reflekterer rundt hvem den enkelte er, men de reflekterer rundt den samfunnsoppgaven som de skal løse, nemlig det å ivareta sikkerheten til samfunnet, sier Svenkerud.

Les også:

Sju av ti TV-seere så minnekonserten

– Ikke nok å analysere Breiviks liv og psyke

Politidirektøren: Politiet venter kritikk

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter

Personvernpolicy