Politikere vil avkriminalisere hiv

Håkon Haugli, stortingsrepresentant og leder for Aps homonettverk, mener loven om straff for hiv-smitte hindrer testing og åpenhet om hiv og aids og virker mot sin hensikt. Foto: Morten Holm / SCANPIX
Håkon Haugli, stortingsrepresentant og leder for Aps homonettverk, mener loven om straff for hiv-smitte hindrer testing og åpenhet om hiv og aids og virker mot sin hensikt. Foto: Morten Holm / SCANPIX

Det bør ikke være straffbart å smitte noen uaktsomt med hiv, mener Aps Håkon Haugli og Høyres Bent Høie, begge profilerte homofile politikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag kan man risikere å bli dømt til inntil tre års fengsel for uaktsomt å overføre hivsmitte eller utsette en annen for fare for å bli smittet. Ifølge straffelovens paragraf 155 trenger man ikke å ha smittet noen for å bli straffet; det holder om det viser seg at du er hivsmittet, og har hatt ubeskyttet sex.

Både Høie og Haugli mener denne paragrafen må bort, skriver Klassekampen.

– Denne loven hindrer testing og åpenhet om hiv og aids og virker dermed mot sin hensikt. Derfor vil vi i Aps homonettverk fjerne den, sier Håkon Haugli, stortingsrepresentant og leder for nettverket.

Les også: Ønsker sterkere innsats mot aidsepidemien

– Jeg er helt enig med Haugli i at denne loven må endres, sier Bent Høie som er komitéleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Høie presiserer at Høyre ikke har tatt stilling til loven ennå, men med SVs vedtak om å støtte kravet om å fjerne paragrafen, vil det være solid flertall på Stortinget for lovendring dersom Høie og Haugli vinner fram i sine partier.

Et regjeringsoppnevnt utvalg som skal vurdere lovverket, skal avgi sin innstilling 1. oktober.

Les også:

700 dansker må sjekkes for HIV etter sykehustabbe

- Nordmann selvmedisinerer seg mot hiv

Hei, angst!

Pille skal beskytte mot hiv

Les flere nyheter

Personvernpolicy