Plukk bæsj - vinn gavekort
Nå kan du vinne 2000 kroner i gavekort om du følger Fylkesmannen i Finnmarks oppfordring om å plukke bæsj neste gang du er ute på tur i vårt nordligste fylke.
Tre bæsj-plukkende vinnere fra 2011 har allerede mottatt sin premie på 1000 kroner i gavekort for den heller ujålete konkurransevarianten vi kaller «bjørnebæsj-plukking», i regi av Fylkesmannen i Finnmark.
Nå har premien økt til 2000 kroner, og Fylkesmannen oppforder alle som ferdes i naturen i Finnmark til å «bistå i innsamlingen av hår og skit fra bjørn».
Se video: Fikk bjørn som blindpassasjer
Tar DNA-analyse
Bakgrunnen for den uortodokse konkurransen er at Fylkesmannen ønsker å få bedre oversikt over bjørnebestanden i Finnmark.
– Vi tar en DNA-analyse av det innsendte materialet. Så kan vi se kjønn, individ og slektskap til andre bjørner som har DNA-prøver, sier Pål Anders Martiniussen ved miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen i Finnmark til NRK.
På Fylkesmannens nettside forklares det at du kan gjenkjenne bjørnens etterlatenskaper på de store mengdene, som ofte har et innhold av bær.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen«Sommerstid skilles ekskrementene fra andre arter ved store mengder og mer grovfordelte rester i ekskrementet. Ekskrementer hos storfe, hest og elg er mer finfordøyd enn hos bjørn», forklares det.
Se video: Fikk bjørn inn i butikken
Legg hår og bæsj i fryseren
For de som faktisk har en mulighet og et ønske om å delta i Fylkesmannens «bjørnebæsj-plukking», tilbys det en god forklaring på hvordan man går frem:
Først, «bruk en kvist til å legge prøven inn i en plastpose for å unngå forurensning av prøven. Har du en plastpose nummer to tilgjengelig, legg posen med skit inn i denne. Merk deg funnsted på kart eller ta eventuelt koordinater for funnstedet».
«Ta en prøve av hvert ekskrement, og marker deretter skiten med en pinne. Dette forteller andre som ferdes i området at prøve allerede er tatt. Ved funn av hår, ta flest mulig samlet fra hvert sted. Frys ned eller eventuelt bring prøven direkte til Statens Naturoppsyn eller nærmeste elgveiestasjon for nedfrysning», forklares det.
Da gjenstår det bare å ønske lykke til.