OL-favoritt utsatt for sex-overgrep av trener

STERKERE: Kayla Harrison (i blått) står nå frem med sin historie om hvordan hun ble seksuelt misbrukt av sin egen trener som tenåring. Her fra VM-finalen i judo i 2010, der hun ble verdensmester. (Foto: AP Photo)
STERKERE: Kayla Harrison (i blått) står nå frem med sin historie om hvordan hun ble seksuelt misbrukt av sin egen trener som tenåring. Her fra VM-finalen i judo i 2010, der hun ble verdensmester. (Foto: AP Photo)

Fra hun var 12 til hun var 16 år ble Kayla Harrison seksuelt misbrukt av sin egen trener.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Harrison er tidligere verdensmester i judo, og er følgelig en av favorittene i det kommende sommer-OL i London. Men frem til nylig har hun båret på en mørk hemmelighet.

Som tenåring ble hun over en fireårsperiode utsatt for systematiske overgrep av sin egen trener i Ohio. 22-åringen forteller at hun slet med skyldfølelse i over et år etter overgrepene, og at hun lenge vurderte selvmord.

I stedet bestemte hun seg for å slå tilbake, og under London-OL er hun en av favorittene i sin vektklasse.

– I lang tid hatet jeg judo, og alt jeg assosierte med det. Det som en gang var lidenskapen min ble et slags fengsel. Men jeg har viet livet mitt til judo, og kan ikke unngå å elske det igjen. Sporten har gitt meg mye smerte, men det er også det beste som har skjedd meg, sier hun til Kansas City Star.

Redningen for Harrison ble da hun som 16-åring flyttet til Massachusetts, og begynte å trene under nåværende trener Jimmy Pedro Jr, som selv vant bronsemedaljer i OL i 1996 og 2004.

– Når Kayla kom hit hadde hun sterk vilje, var målbevisst og hardtarbeidende. Hun hadde alle disse evnene, men emosjonelt og psykologisk var hun såret, forståelig nok, sier Pedro Jr til LA Times.

Les også: Norsk idrett vil ha politiattest

Harrisons tidligere trener Daniel Doyle ble forøvrig dømt til ti år fengsel, etter at han i 2007 sa seg skyldig i de seksuelle overgrepene som foregikk på reiser i utlandet.

I lys av andre overgrepssaker innenfor amerikansk idrett de siste årene, bestemte Harrison seg for å stå frem med sin historie.

– Jeg føler det går fremover, men jeg føler også at det å være et offer for seksuelt misbruk har et enormt tabustempel i samfunnet. Og det er bare feil. Om noe så skulle det være motsatt, avslutter hun.

Les også:

Fikk 166 millioner etter overgrep fra Jehovas vitne

Fire års fengsel for åtte år med overgrep

- Politiet skal etterforske overgrep, ikke kirken

Les flere nyheter

Personvernpolicy