Tårer da Obama møtte pårørende etter massakre

Det var tårer for ofrene og jubel for politi og redningsmannskaper da president Barack Obama søndag talte ved en minnestund for dem som ble drept i Batman-massakren i Colorado.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 3.000 mennesker møtte fram til minnestunden tre kvartaler fra kinoen der James Holmes åpnet ild mot publikum under premieren på Batman-filmen «The Dark Knight Rises».

Parolen under minnestunden var at Holmes' navn ikke skulle nevnes, og både Obama og guvernør John Hickenlooper fulgte opp.

Obama sa han felte noen tårer da han tidligere møtte pårørende og trøstet slektningene til de drepte på sykehuset ved Colorado-universitetet i Aurora, der noen av de kritisk skadde også er innlagt.

– Jeg fortalte dem at ord aldri strekker til i slike situasjoner, sa han ved minnestunden utenfor kommunesenteret i Aurora, som er en forstad til Denver.

Se Obamas reaksjon etter møtet med de pårørende

– Jeg fikk anledning til å gi dem noen klemmer og felle noen tårer sammen med dem, men også le litt sammen med dem mens familiene mintes de vidunderlige livene til sine kjære, sa han videre.

Kort etter Obamas tale jublet tusener av mennesker for politifolk, militære og andre tjenestemenn som kom til minnestunden.

– Selv om våre hjerter er knust, er ikke lokalsamfunnet vårt knust, sa Auroras ordfører Steve Hogan.

Les også: Obama besøker de etterlatte

Søker trøst

Colorados guvernør Hickenlooper leste opp navnene til alle de tolv døde, og fikk applaus da han unnlot å nevne gjerningsmannen ved navn, bare «mistenkt A». Han insisterte på at det er de døde som skal prioriteres.

Søndag strømmet folk også til gudstjenester for å minnes dem som døde i massakren i kinoen. Ytterligere 58 ble skadd.

Politiet opplyste søndag at de har funnet PC-en til gjerningsmannen, 24 år gamle James Holmes, i leiligheten hans. De håper den skal gi en pekepinn om motivet hans og hvordan han planla og utførte ugjerningen.

Politiet ville imidlertid ikke bekrefte meldinger i mediene om at en Batman-maske og Batman-plakat ble funnet i leiligheten.

Farlige feller

Politiet kom seg først inn i leiligheten sent lørdag etter å ha ryddet unna sofistikerte feller som skulle drepe dem som prøvde å trenge seg inn.

Politimester Dan Oates sa til pressen at Holmes var forkledd slik at han kunne forveksles med tungt bevæpnet og utstyrt terrorpoliti, og dermed lett kunne ha sluppet unna, om det ikke var for at politimennene la merke til en detalj i påkledningen som ikke stemte, og pågrep ham utenfor kinoen.

Holmes, som blir framstilt for retten mandag, holdes isolert på cellen sin på grunn av dødstrusler fra andre fanger.

Søndag ble det også avdekket at Holmes bare noen uker før massakren søkte om medlemskap i en lokal pistolklubb, men at søknaden ble avvist på grunn av en bisarr og nifs melding på telefonsvareren hans.

Debatt om våpen

Skyteepisoden i Aurora, som bare er den siste i en lang rekke episoder der væpnede menn skyter og dreper tilfeldige mennesker i USA, har åpnet opp for en ny debatt om USAs liberale våpenlover. Holmes kjøpte sine våpen på helt lovlig vis.

Les også: Obama får våpen-kritikk i kjølvannet av massakre

New Yorks borgermester Michael Bloomberg, som er en av få amerikanske politikere som åpent går inn for strengere våpenkontroll, krevde søndag at både Obama og hans republikanske rival Mitt Romney gjør noe med saken.

– Dette er et enormt problem for landet, og disse to presidentkandidatene har tidligere antydet at de kunne gjøre noe som for eksempel å forby automatvåpen. Hvor er de, og hvorfor handler de ikke, sa Bloomberg.

Lite tyder imidlertid på at noen av dem tar skritt for å begrense tilgangen på våpen, ikke minst foran valget til høsten. Republikanerne, med støtte fra den mektige National Rifle Association, er sterke motstandere av restriksjoner.

Les også: Denver-drapsmannens leilighet er sikret

Batman-skuespiller sjokkert over Aurora-skyting

Tente lys for de døde i Denver

James Holmes (24) identifisert som kino-drapsmannen

Les flere nyheter

Personvernpolicy