- Det er en ære å være her

De mange oppmøtte løftet rosene høyt i været da Bruce Springsteen dukket opp på scenen under minnekonserten for de 77 personene som ble drept 22. juli i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med gitarist og bandkollega Steven Van Zandt entret Springsteen scenen, før han ga følgende beskjed til publikum:

– Det er en ære å være her sammen med dere, vi som elsker demokrati og toleranse.

Så fremførte han låten «We shall overcome», med akustisk gitar og munnspill, til publikums begeistring.

Se utdrag fra minnekonserten her

Helt siden det ble kjent at Springsteen skulle holde konserter i Norge før og etter 22. juli, har det gått rykter om at han godt om at han kom til delta på minnekonserten på Rådhusplassen i Oslo.

Men fram til han plutselig entret scenen mot slutten av minnekonserten, var det ingen andre enn arrangørene, NRK og Kulturdepartementet, som visste sikkert, og de holdt kortene tett til brystet.

Trompettoner

Minnekonserten på ettårsmarkeringen for 22. juli ble innledet med vakre trompettoner fra Tine Thing Helseth. Hun åpnet spektakulært med å spille «Mitt lille land» på trompet fra taket på rådhuset. Deretter tok Laleh over fra scenen med sangen «Some Die Young». Hun ble etterfulgt av deLillos med låten «Vi ser dere nå», som har blitt skrevet i anledning minnekonserten.

Deretter holdt statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tale. Han ble etterfulgt av Marit Larsen, som spilte piano og sang «I Think It's Gonna Rain Today» av Randy Newman.

– Sorgen

Deretter ble det vist en videosnutt der forfatteren og journalisten Åsne Seierstad leste opp en nyskrevet tekst med tittelen «Rettssal 250».

– Så mange omfavnelser som ble den siste. Så mange samtaler som aldri ble fullført. Drømmer som ikke ble virkelighet. Barn som aldri skal bli voksne. Juli ble den mørkeste måneden i fjor. For mange er den like mørk i år, sa Seierstad.

– Sorgen tar den plassen krever, den tiden den trenger, fortsatte hun.

Seierstad ble etterfulgt av Kringkastingsorkesteret med låten «Kjempeviseslåtten». Etter dette fikk publikum servert en fiolinakkompagnert versjon av sangen «Sommarfugl i vinterland» av Vinni og Halvdan Sivertsen.

Deretter fulgte et videoklipp med Karl Ove Knausgård, som ble etterfulgt av Karpe Diem med låten «Påfugl» og Mari Boine med den samiske sangen «Jerrat Biekkas».

Springsteen-overraskelse

Etter dette fikk publikum servert et videoklipp med Oslos ordfører Fabian Stang (H). Han minnet dem om at sorgen til de etterlatte ikke vil gå over med det første.

– Ett år er langt, men i sorgen bare noen timer. De som ble direkte berørt vil trenge vår omsorg i mange år fremover, sa Stang.

Bjørn Eidsvåg entret deretter scenen med sangen «Alvøen», som er spesialskrevet for konserten. Han ble etterfulgt av et filmklipp der forfatter Frode Grytten leste opp en nyskrevet tekst.

Deretter entret kveldens høydepunkt og store overraskelse, Bruce Springsteen og Little Steven scenen. De ble etterfulgt av Lillebjørn Nilsen som sang «God natt Oslo» og «Barn av regnbuen» mens mange publikummer holdt roser høyt hevet.

Konserten ble avsluttet med at sangen «Til ungdommen» ble spilt på rådhusklokkene.

50.000 trosset regnet

Like før minnekonserten startet klokken 20 søndag kveld, antok politiet at rundt 20.000 mennesker hadde møtt opp i regnværet for å få med seg konserten. En halvtime senere ble tallet oppjustert til 50.000.

Til stede var blant annet kronprins Håkon og prinsesse Märtha, samt flere statsråder. Været var kaldt og vått under konserten, og regjeringen hadde på forhånd oppfordret folk til å la paraplyen bli igjen hjemme. Mange på Rådhusplassen hadde fulgt oppfordringen og møtte derfor opp i regntøy.

Les flere nyheter

Personvernpolicy