- Ikke nok å analysere Breiviks liv og psyke

OM BREIVIK: Karl Ove Knausgård mener et ikke tilstrekkelig å analysere Breiviks liv og psyke for å finne ut hvorfor han begikk de grusomme handlingene 22. juli i fjor. (Foto: NTB scanpix)
OM BREIVIK: Karl Ove Knausgård mener et ikke tilstrekkelig å analysere Breiviks liv og psyke for å finne ut hvorfor han begikk de grusomme handlingene 22. juli i fjor. (Foto: NTB scanpix)

I fremtiden må det finnes sosiale systemer som gjør det som Anders Behring Breivik gjorde, umulig å gjenta, skriver forfatteren Karl Ove Knausgård i det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvordan er det mulig at Anders Behring Breivik kunne drepe 77 mennesker i et fredelig og rikt land som Norge? Han hadde fjernet seg så langt fra sine medmennesker at de for ham virket umenneskelige, skriver Knausgård i innlegget.

Ifølge ham er det ikke tilstrekkelig å analysere Breiviks liv og psyke for å finne ut hvorfor han begikk de grusomme handlingene 22. juli i fjor, for det gir kun en svært begrenset forklaring.

– Det må finnes sosiale systemer som gjør at det som Breivik gjorde, blir umulig å gjenta i fremtiden. Jeg tenker ikke på barnevernet, skolen, politiet eller andre sosiale etater. Jeg tenker på båndene mellom menneskene, på andre menneskers nærvær i oss selv og på medfølelse med andre mennesker, skriver Knausgård.

Les også 22.juli-kommentaren til Iril (18): - Jeg har et liv å leve

De færreste vil kunne klare å ta liv, skriver Knausgård. Men denne motstanden mot å drepe klarte Breivik å overvinne. Og rommet som gjorde det mulig for ham å følge sin plan uhindret av andre og skape en så stor avstand til andre mennesker at han kunne henrette dem, har oppstått midt i samfunnet vårt, skriver Knausgård.

– Breiviks følelse av ikke å måtte ta noen konsekvenser av sine egne handlinger har oppstått med alle oss andre stående rundt. Vi må ikke la redselen munne ut i avstand fordi avstanden er det som blir farlig, skriver Knausgård.

Les også:

Slik har de det ett år etter terroren

Knausgård utelukker ikke flere bøker

Les flere nyheter

Personvernpolicy