Festen er ikke over for Berlusconi

Silvio Berlusconi kan være på vei inn igjen i italiensk politikk. Foto: AP Photo/Luca Bruno, File
Silvio Berlusconi kan være på vei inn igjen i italiensk politikk. Foto: AP Photo/Luca Bruno, File

Med Silvio Berlusconi ute av manesjen er det blitt betydelig mindre bunga bunga i italiensk politikk. Men nå kan den festglade 75-åringen være på vei tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Silvio Berlusconi:

* Født 29. september 1936 i Milano.

* Skilt to ganger. Har fem barn.

* Tok jusseksamen i 1961, før han slo seg opp på eiendomsutvikling. Bygget opp landets største medieselskap, Mediaset. Investeringsselskapet hans Fininvest eier blant annet Italias største forlag, Mondadori, og fotballaget AC Milan.

* Forbes rangerte ham i 2011 som verdens 118. rikeste mann, med en formue på over 50 milliarder kroner.

* Startet i 1993 partiet Forza Italia som i 2009 gikk sammen med Nasjonalalliansen og flere mindre partier til partiet Folk for Frihet (PDL).

* Italias statsminister 1994-1996, 2001-2006 og 2008-2011.

* Anklaget for korrupsjon, økonomiske misligheter, forbindelser til mafiaen og kjøp av sex fra en mindreårig, men har aldri fått en rettskraftig dom mot seg.

* Gikk av i november i fjor etter at nasjonalforsamlingen vedtok regjeringens spareplan for landets økonomi.

Silvio Berlusconi har flere rettssaker gående mot seg. Han må forsvare seg mot anklager om både seksuelle overgrep og korrupsjon. Gamle medarbeidere beskylder ham for bånd til mafiaen. Og da han til slutt ble presset til å gå av som statsminister i november i fjor, etterlot han seg et land med nullvekst og svulmende gjeld.

Likevel skal den søkkrike forretningsmannen nå ha latt seg overtale til å stille til valg igjen neste år, ifølge italiensk presse. Det er overveldende støtte fra partifeller så vel som fra velgere som skal ha overbevist ham.

– En stor bevegelse støtter Berlusconi, fastslår Angelino Alfonso i Berlusconis parti Il Popolo della Libertà (PdL).

Les også: Avis: – Berlusconi ville bestikke ung danserinne

Vil ikke svikte partiet

Selv vil ikke Berlusconi bekrefte direkte at det er aktuelt for ham å stille som statsministerkandidat i valget neste år. Men i et intervju med den tyske avisa Bild antyder han sterkt at han kan være på vei inn igjen i politikken.

– Jeg blir ofte og insisterende bedt om å stille. Det eneste jeg kan si, er at jeg aldri vil svikte mitt parti PdL. Ja, og forresten vil vi snart gå tilbake til det gamle partinavnet, Forza Italia, sier Berlusconi til Bild.

Meningsmålinger har den siste tida vist at PdL og partiets allierte ligger an til å tape valget mot venstresiden. Samtidig sier 54 prosent av de spurte i en ny måling at de mener Berlusconi har påvirket Italia i negativ retning. Det fins ingen politiker i Italia som har gjort det verre på slike målinger, fastslår Demos & Pi, som har gjennomført meningsmålingen for avisa La Repubblica.

Men Berlusconi har fortsatt tilhengere, og PdL kan få et kraftig løft om han stiller på nytt – fra 10 til hele 30 prosent, ifølge avisa Corriere della Sera.

Les også: Berlusconi forteller om «burleske leker»

Fra smørsanger til mogul

Berlusconi startet sin karriere som selger av støvsugere. I tillegg skaffet han seg inntekter som smørsanger på nattklubber og cruisebåter. Med jusseksamen i hånden klarte han senere å slå seg opp på eiendomsutvikling, og etter hvert bygget han opp landets største medieselskap.

Det var i 1994 Berlusconi bestemte seg for å gå inn i politikken. Han var da kjent som Italias mest suksessrike forretningsmann, med tre fjernsynskanaler, et forlag og fotballklubben AC Milan i sitt imperium. Navnet på sitt nye parti tok han fra fotballstadionene – «Heia Italia», som vi ville sagt på norsk.

Berlusconis politiske prosjekt var «et korstog for friheten».

– Jeg ønsker ikke å leve i et land som blir styrt av menn som er knyttet til fortidas politiske og økonomiske fiaskoer, sa han den gang.

Les også: Nye historier i retten om Berlusconis fester

Bunga bunga

I dag er Berlusconi selv knyttet til fortidas fiaskoer. Da han gikk av, var han hjemsøkt av skandaler.

Listen over lovbrudd Berlusconi er blitt anklaget for, er lang: underslag, skattesvindel, falsk bokføring, forsøk på å bestikke en dommer og forbindelser til mafiaen. Han har ennå ikke fått noen fellende dom, men flere rettssaker er i gang.

I tillegg er Berlusconi tiltalt for kjøp av sex av ei mindreårig jente.

Under denne siste rettssaken er det kommet fram stadig nye fortellinger fra Berlusconis utsvevende «bunga bunga»-fester. Hans livsstil skal ha vært en romersk keiser verdig, med strippere i nonnekostymer som bare én av ingrediensene.

Se video: Her er Putin og Berlusconi på guttetur

Økonomien viktigst

For italienske velgere er det nok likevel økonomien heller enn skandalene som blir det avgjørende. Og for å appellere til frustrerte italienere har Berlusconi den siste tida anlagt en stadig mer euroskeptisk tone.

Det er spesielt Tyskland som er blitt mål for Berlusconis vrede. Tyskerne har altfor stor makt i Europa og kveler veksten med sin sparepolitikk, mener Berlusconi, som mener Tyskland nå må vise mer solidaritet med sør.

– Vi ønsker et mer europeisk Tyskland, ikke et mer tysk Europa, sier han i intervjuet med Bild.

Les flere nyheter

Personvernpolicy