Norden markerte 22. juli-angrepene
Ettårsdagen for terrorangrepet mot regjeringskvartalet og Utøya ble markert i med flere seremonier over hele Norden.
Både i Stockholm, og Göteborg ble det arrangert minnegudstjenester søndag. I tillegg ble det holdt tre minutters stillhet på Sergels torg i Stockholm klokka 15.25, på minuttet ett år etter at bomben i regjeringskvartalet eksploderte.
Minnegudstjenesten i Stockholm ble holdt i den norske Sjømannskirken. Svenske Julia Eklund (20) la ned en rød rose under markeringen.
– Jeg tror det betyr mye at man markerer denne dagen og snur den til noe vakkert. I stedet for en tragedie hyller man det gode, akkurat det motsatte av hva terroristen står for, sier Eklund.
Hun var blant et femtitall mennesker som deltok i minnegudstjenesten i Sjømannskirken søndag formiddag.
Frode Solberg fra den norske ambassaden brukte anledningen til å takke Sverige for varmen som er vist i forbindelse med terrorangrepet.
– Terrorhandlingene kommer til å påvirke oss alle i lang tid framover. Det siste året har vi fått mange svar, men det har også dukket opp mange spørsmål. Hvordan kunne dette skje i vårt åpne samfunn, spurte Solberg i en innledende hilsen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenReinfeldt skrev brev
Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt skriver i et brev til statsminister Jens Stoltenberg at Norges måte å takle katastrofen på har styrket troen på det demokratiske samfunnets verdier.
«Det er like ufattelig i dag som det var da. Våre tanker går til alle de liv som sluktes altfor tidlig, til de overlevende og de forferdelige minnene som følger dem hver dag, samt til de pårørende som er etterlatt i sorg og savn», skriver Reinfeldt i brevet.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Stoltenberg: Gjerningsmannen mislyktes, folket vant
– Viser solidaritet
I København holdes det en markering foran den norske ambassaden i Amaliegade søndag kveld klokka 20, ifølge Politiken.dk.
Her deltar ambassadens fungerende leder Merete Lundemo, prest ved den norske Sjømannskirken Pål Kristian Balstad, samt Camilla Schwalbe, som er leder for AUFs danske søsterorganisasjon DSU.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Slik blir 22. juli-markeringen i Norge
– Det er en minnehøytidelighet hvor hele Danmark kan komme og vise respekt og solidaritet med Norge. De tragiske begivenhetene i fjor står stadig meget klart for oss, og vi ønsker å bruke dagen til å minnes de mange ofrene og vise at når slike ting rammer, så står vi sammen uansett religion, etnisk bakgrunn eller politisk overbevisning, sier Camilla Schwalbe til Politiken.
I Helsingfors blir det også en minnesamling utenfor den norske ambassaden. Arrangementet starter klokka 18, ifølge det finske nyhetsbyrået FNB.
Les også: -Vår jobb er å lage gode rammer