Frykter norske fascistpartier

BEKYMRET: Inga Marte Thorkildsen frykter at fremmedfiendtlige krefter kan få fotfeste i kjølvannet av romfolk-saken. (Foto: NTB scanpix)
BEKYMRET: Inga Marte Thorkildsen frykter at fremmedfiendtlige krefter kan få fotfeste i kjølvannet av romfolk-saken. (Foto: NTB scanpix)

Inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) frykter at det kan oppstå fascistiske partier i Norge i kjølvannet av romfolk-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorkildsen er bekymret for romfolkets situasjon og nordmenns holdninger til romfolk. Hun frykter at ordskiftet rundt romfolk kan gi grobunn for fascistiske partier i Norge, skriver VG.

– Dette er en folkegruppe som er sterkt forfulgt og diskriminert i hele Europa. 90 prosent lever under fattigdomsgrensen i EU, og vi har et ansvar for hvordan debatten føres, sier Thorkildsen.

Hun innser problemene rundt romfolk-leirene på Årvoll og ved Sofienberg kirke, men vil ikke advare mot diskusjonen som har fulgt. Hun er mer opptatt av å dreie diskusjonen til å handle om tilrettelegging for romfolk og hvordan de kan få en verdig behandling. Internasjonalt arbeid gjennom EØS er et virkemiddel, mener hun.

– Samtidig må vi huske på at i flere av landene romfolk kommer fra, får de ikke muligheten til å arbeide. Det har vært nazistiske og fascistiske partier som har fått fotfeste fordi de har nørt opp under hat mot romfolket. Så her må vi som er politikere og meningsbærere passe på hvordan vi ordlegger oss, sier hun.

En undersøkelse fra Holocaust-senteret viser at 55 prosent ikke vil ha romfolk som nabo. Dette er urovekkende, mener Thorkildsen.

Les også:

- Romfolket utfordrer nordmenns selvbilde

Prest startet arbeidsformidling for romfolk

Statsbygg anmeldte romfolk

Les flere nyheter

Personvernpolicy