Rekord-skattejakt:

Hentet opp enorme verdier fra dypet i Atlanterhavet

Odysseys team måtte arbeide døgnet rundt under opphentingen, som ble foretatt fra skipet «Seabed Worker».

Selskapet Odyssey Marine Exploration hentet onsdag opp en enorm sølvskatt fra et torpedert britisk handelsskip fra andre verdenskrig. Og fortsatt er det enorme verdier igjen i skipet, som ligger på 4700 meters dyp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag annonserte selskapet Odyssey Marine Exploration, eksperter på dypvannsleting, at de hadde klart å hente opp omtrent 48 tonn med sølvbarrer fra 4700 meters dyp.

Totalt ble 1203 sølvbarrer hentet opp fra det britiske skipet «S.S Gairsoppa», som i februar i 1941 ble torpedert av en tysk U-båt under andre verdenskrig og sank i Nord-Atlanteren utenfor kysten av Irland.

Les også: En utrolig oppdagelse

Beholder 80 prosent

Ifølge Bloomberg er barrene som er hentet opp verdt over 230 millioner norske kroner med dagens priser på sølv.

Gairsoppa-prosjektet ble utført på kontrakt fra det britiske transportdepartementet, og avtalen innebærer at regjeringen beholder 20 prosent, mens selskapet Odyssey får beholde 80 prosent av verdiene hentet opp.

«Skatten» har nå blitt fraktet til et sikkert sted i Storbritannia. Operasjonen er den hittil tyngste og dypeste innhentingen av verdifulle metaller fra et skipsvrak noen sinne.

Ifølge konsernsjef Greg Stemm i Odyssey gjorde dybden skipet lå på det til en kompleks operasjon.

– Vår kapasitet til å gjennomføre kutt med høy presisjon og fullføre kirurgisk fjerning av barrene fra sikre områder på skipet demonstrerer vår evne til å gjennomføre kompliserte oppgaver på det svært dype havet, sier han.

Stemm sier teknologien som ble brukt i operasjonen også er overførbar til andre tilsvarende prosjekter samt utforsking av mineralforekomster på store havdyp.

Les også: Hevder å ha funnet platinaskatt verdt milliarder

Ble torpedert

«S.S Gairsoppa» var et 121 meter langt dampdrevet handelsskip som seilte med flere konvoier på oppdrag under andre verdenskrig.

Under en seilas fra India til Storbritannia var skipet i ferd med å gå tom for kull og måtte derfor bryte ut av konvoien for å bunkre opp i byen Galway i Irland, hvor på skipet ble torpedert og sank på veien.

I tillegg til store mengder sølv fraktet skipet også større mengder råjern og te fra India, som på den tiden var en britisk kronkoloni.

Skipsvraket ble lokalisert i 2011. Ifølge Huffington Post skal verdiene som til nå er hentet opp bare representere omtrent 20 prosent av den totale mengden sølvbarrer som befinner seg i vraket. Odyssey regner med å få fullført hele operasjonen i løpet av 2012.

Den totale verdien av skatten når alt er hentet opp, kan komme opp i nær én milliard norske kroner.

Les flere nyheter

Personvernpolicy