Flykter fra flammene på ferieøya

Flammene nærmet seg torsdag utkanten av den populære feriebyen Funchal på Madeira. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

En rekke landsbyer er evakuert på den portugisiske ferieøya Madeira, der voldsomme skog- og gressbranner raser. Minst 150 norske turister befinner seg på øya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om skogbranner i Portugal:

* Høye temperaturer og sterk vind ga næring til en skogbrann som brøt ut i nærheten av byen Funchal på turistøya Madeira onsdag kveld. Brannmannskaper har nå fått kontroll over brannen.

* Det har også brutt ut skogbranner ved byene Calheta, Ribeira Brava og Santa Cruz på Madeira. På fastlandet i Portugal har det brutt ut branner langs Algarve-kysten.

* Alt i alt har det vært 200 skogbranner i landet, og hele 6.000 mennesker har deltatt i slukkingsarbeidet.

* Det er ikke meldt om dødsfall eller alvorlige personskader, men flere mennesker er sendt til sykehus etter å ha pustet inn røyk.

(Kilder: Reuters, AFP)

– Vi har sendt ut informasjonsbrev til alle våre kunder som er på Madeira, og vi forsøker å oppdatere oss fortløpende på situasjonen der nede, sier daglig leder i reisebyrået Solia, Jon Steinar Engenes, til NTB.

Flammene har rast i nærheten av Funchal, som er den største byen og et populært turistmål. Ingen norske turister er evakuert, men flere har kontaktet reisebyrået for å få informasjon om brannene, ifølge Engenes.

– Flyplassen på Madeira ligger ved Santa Cruz, men vi har foreløpig ikke noe informasjon om at flyginger vil bli påvirket, sier han.

– Ingen har sovet i natt

Portugisiske Rui Jorge bor i sentrum av Madeira, der han jobber som kontaktperson for et norsk behandlingssenter. Fredag morgen forteller han til ABC Nyheter at det fortsatt jobbes på spreng med å slukke flammene.

– Det er veldig dramatisk. Det har brent i hele natt også, og folk har ikke klart å sove. Det er full panikk blant dem som bor oppe i åsen rundt byen, ifølge Jorge, som opplyser at innbyggerne lenge har fryktet en slik storbrann.

– Det har nesten ikke regnet her i år, og det har vært et tema at det kan begynne å brenne. Dessuten har det vært mye søppel og slikt i skogen som burde vært fjernet, men som har blitt liggende.

Rykter om ildpåsettelse

Men ifølge Jorge går det også rykter blant de lokale om at brannen i Madeira kan ha vært påsatt.

– Det prates om at tre personer ble observert i området der brannen begynte, og politiet driver og etterforsker dette nå. Men dette er kun rykter, understreker han.

Jorge kan også opplyse om at ingen sivile personer skal være skadet som følge av brannene som herjer Madeira, men at en brannmann skal ha fått lettere skader under slukningsarbeidet.

Norsk familie midt i dramaet

Norske Jose de Sousa og hans familie befinner seg også midt i Madeira.

– Store deler av landskapet her er fullstendig borte. Det faller ned flak med brente rester ned på bakken, hele situasjonen er bare tragisk, fortalte Jose de Sousa til VG Nett torsdag kveld.

Sammen med kone og to barn fortalte de Souza at situasjonen oppleves som svært ubehagelig.

– Vi er ganske redde, spesielt siden alt vi ser rundt blir borte i flammehavet. Det er ganske sykt å se på.

– Vanskelig å slukke

Også landsbyene Calheta, Ribeira Brava og Santa Cruz på Madeira trues av branner, og mange innbyggere har flyktet.

På øya Porto Santo ble flere bolighus offer for flammene torsdag, og innbyggerne i flere landsbyer ble evakuert. Flere har fått behandling for røykskader på sykehus, men ingen menneskeliv har gått tapt og det er heller ikke meldt om alvorlige skader.

– Skiftende vindretning gjør det svært vanskelig å slukke, og vi har bare fem brannmenn og en bil, klaget den lokale brannsjefen på Porto Santo, Afonso Nobrega.

Les også: Voldsomme branner i nasjonalparker i Italia

6.000 brannmenn

Også på fastlandet i Portugal herjer det nå en rekke små og store skog- og gressbranner. Tørke har gjort landskapet knusktørt og temperaturen har flere steder vært oppe i nærmere 40 grader den siste uka.

På Algarve-kysten kjemper rundt 400 brannmenn med å slukke flere branner nær byen Tavira, ikke langt fra grensa til Spania, og både fly og helikoptre er satt inn i arbeidet. Spania bistår også med fly.

Rundt 6.000 portugisiske brannfolk deltar nå i arbeidet med å slukke de rundt 200 brannene som raser landet over.

Les også:

Slukningshelikoptre styrtet i Spania

Her bodde over 30 personer i ulovlig brannfelle

Storbrann i Istanbul

Se video: Tenner på hus for å lære


Les flere nyheter

Personvernpolicy