Russland og Kina blokkerer Syria-resolusjon

Vitaly Churkin, Russlands FN-ambassadør (til venstre), legger ned veto i Sikkerhetsrådet mot straffetiltak mot Syria. Foto: Scanpix/EPA/JUSTIN LANE
Vitaly Churkin, Russlands FN-ambassadør (til venstre), legger ned veto i Sikkerhetsrådet mot straffetiltak mot Syria. Foto: Scanpix/EPA/JUSTIN LANE

Russland og Kina har lagt ned veto mot en ny resolusjon fra FNs sikkerhetsråd om straffetiltak mot Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tredje gang på ni måneder stanser russerne og kineserne en Syria-resolusjon ved å bruke sin vetorett som faste medlemmer av Sikkerhetsrådet. Elleve av rådets øvrige medlemsland stemte for resolusjonen torsdag, mens to land avsto fra å stemme.

Hensikten med de foreslåtte straffetiltakene var å legge økt press på president Bashar al-Assad og hans regime i Damaskus. Flere tusen mennesker er drept i løpet av det 16 måneder lange opprøret mot det syriske regimet.

Les også: General Mood avslutter oppdraget i Syria

Ventet veto

Det var i stor grad ventet at Kina og Russland ville benytte seg av vetoretten, men det har helt til det siste pågått intense forhandlinger i et forsøk på å nå fram til enighet.

Les også: Russland møkk lei av å bli mobbet om Syria

Sikkerhetsrådet skulle etter planen ha stemt over resolusjonsutkastet onsdag, men Kofi Annan, som er spesialutsending til Syria for FN og Den arabiske liga, overtalte medlemslandene til å utsette avstemningen med et døgn.

Annans håp var at medlemslandene i Sikkerhetsrådet skulle bli enige om et kompromiss, noe som torsdag viste seg å ikke være innenfor rekkevidde.

Les også: Syrias forsvarsminister er drept

Sanksjoner

Resolusjonsutkastet, som var ført i pennen av britene, tok til orde for å innføre sanksjoner mot Syria dersom ikke Assad-regimet ville trekke alle tunge våpen ut av landets byer innen ti dager.

Russland og Kina mente på sin side at resolusjonsutkastet var for ensidig og at syriske myndigheter er i sin fulle rett til å svare militært på angrepene fra væpnede opprørere.

Les også:

Syrisk lag nektet deltagelse på Gothia Cup

- Russland blokkerte på ny i FNs sikkerhetsråd

Nye opplysninger om Tremseh-angrepet

Les alle våre saker om Syria

Les flere nyheter

Personvernpolicy