Tøffere for jobbrøykere

TØFFERE TIDER: Stadig flere bedrifter blir mer opptatt av et røykfritt miljø på jobben. (Foto: NTB scanpix)
TØFFERE TIDER: Stadig flere bedrifter blir mer opptatt av et røykfritt miljø på jobben. (Foto: NTB scanpix)

Ansatte som tar seg en røyk i arbeidstiden, kan gå vanskelige tider i møte. Mange bedrifter signaliserer at de vil bli mer strikse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi får en del spørsmål fra virksomheter som vil vite hvor langt de kan gå for å få et helt røykfritt miljø, sier Jens Kristian Johansen, ekspert på arbeidsrett og partner i advokatfirmaet Grette.

Det er nemlig ingen selvfølge å få gå ut og ta seg en røyk i arbeidstiden.

Tobakkskadeloven fastslår at luften skal være røykfri i lokaler og transportmidler hvor allmennheten har adgang samt i møterom, arbeidslokaler og institusjoner hvor to eller flere personer er samlet.

Følgelig er arbeidsgiver lovforpliktet til å nekte ansatte å røyke innendørs.

Kan nekte røykepauser

I kraft av styringsretten kan arbeidsgiver godt forlange å ha det helt røykfritt på sin eiendom, både innendørs og utendørs. Det går også an å nekte å innvilge stadige røykepauser.

Ansatte som røyker, har ikke krav på mer enn en vanlig halvtimes lunsjpause i løpet av en ordinær arbeidsdag.

Dersom arbeidsgiver bestemmer at det ikke skal røykes på egen grunn, kan det gjøre røykepauser praktisk vanskelig.

– Hvis det dreier seg om et stort anleggsområde, må den ansatte kanskje bevege seg langt av gårde. Da kan tidsbruk på pauser bli virkelig problematisk, sier Johansen.

Se også: Vaksine mot røyking

Lov å spørre

Grette-advokaten får også henvendelser fra arbeidsgivere som ønsker å stille spørsmål om røyking i forbindelse med ansettelser.

– Det er lov til å spørre om vedkommende røyker. Ettersom vi ikke har et lovverk som forbyr diskriminering av røykere, er det på generelt grunnlag heller ikke forbudt å søke etter ikke-røykende ansatte. I en del jobber der man kommer tett på andre mennesker, vil det ikke være urimelig å kreve at medarbeidere ikke skal lukte røyk, forklarer Johansen.

Opplevelsen av at røykerne får ekstra fri kan bli et arbeidsmiljøproblem, for viktigheten av rettferdighet og likebehandling står sterkt i vårt land, mener Even Bolstad, daglig leder i HR-Norge, som er et nettverk for folk som jobber med personalledelse.

– Dersom noen opplever å sitte igjen med arbeidet mens kollegene er ute og røyker, vil det kunne skape et større problem enn ved faktisk å si nei til røyking i arbeidstiden. Mange har nok sett på pausene som en rettighet de har i kraft av røykere, men slik er det selvsagt ikke. Utgangspunktet er at bedriften kan si helt nei, sier Bolstad.

Les også: Røykere bruker mer smertestillende

Få protester

Han tror ikke det blir noen proteststorm hvis arbeidsgivere blir mer strikse på dette området.

– Røyking er etter hvert blitt så stigmatiserende at slik innskjerping går rolig for seg. Derimot tror jeg som hovedregel det vil være klokt av bedriften å bruke mer gulrot enn pisk for å få ansatte til å legge helt bort røyken.

Røyketelefonen, som er en seksjon i Helsedirektoratet som veileder folk som vil slutte å røyke eller snuse, fikk 6500 henvendelser i fjor. Noen av innringerne på telefon 800 400 85 nevnte at forhold på arbeidsplassen var en medvirkende grunn til ønsket om å slutte.

– Det hender slike faktorer blir nevnt, selv om det aldri er hovedgrunnen sier Kristin Solbakken, fungerende leder for Røyketelefonen.

Les også: Møt de som fortsatt røyker pipe

(Denne saken er skrevet av nyhetsbyrået Newswire på oppdrag for advokatfirmaet Grette)

Les flere nyheter

Personvernpolicy