Prostitusjonen øker – politiet tar ferie

Mens politiet har tatt ferie, trekker utenlandske postituerte til Norge for å selge sex. (Foto: NTB scanpix)
Mens politiet har tatt ferie, trekker utenlandske postituerte til Norge for å selge sex. (Foto: NTB scanpix)

De siste ukene har antallet prostituerte økt i Norge, men politiet har færre folk på jobb.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er prostitusjonsmarkedet
  • Thaimarkedet: Opererer isolert fra resten av markedet, er sjelden organisert. Annonserer ofte for massasje.
  • Det østeuropeiske markedet: Svært godt organisert. Kvinnene er ofte i Norge i kortere perioder, 7-10 dager, før de drar igjen. Utgjør en stor del av innemarkedet.
  • Det resterende markedet: Søreuropeiske og latinamerikanske kvinner. Jobber fortrinnsvis selvstendig.
  • Mellom 30-60 jenter opererer daglig på det såkalte innemarkedet. I sommer regner politiet med at antallet er høyere.
  • Utegående prostituerte: Domineres av kvinner fra Nigeria. Utgjør den store andelen av prostituerte i Oslo.
  • Mellom 30-50 jenter selger sex i Oslos gater hver dag.
  • I 2011 var Pro Sentret i kontakt med 1218 prostituerte. 503 av disse var fra Nigeria.
  • I Trømsø skal det oppholde seg i overkant av 30 prostituerte i sommer.
  • 50 prostituerte ventes å oppholde på inne- og utemarkedet i Stavanger.

– Vi må regne med at det har kommet en mengde av prostituerte i sommer. Det er høytid for denne gruppen i disse dager, sier tidligere leder av STOP-prosjektet i Oslo politidistrikt, Harald Bøhler

Sommeren er høysesong for utenlandske prostituerte. Bøhler sier til ABC Nyheter at det vil komme langt flere synlige og ikke synlige prostituerte til Oslo nå som ferietiden har kommet.

Bøhler tror mye av grunnen til at prostituerte kommer til Norge skyldes den økonomiske krisen i Europa.

– Vi er et land som ikke har blitt truffet av den økonomiske krisen som er ute i Europa. Nordmenn er bedre stilt og de prostituerte ser derfor på Norge som svært attraktivt, sier han.

Les også: Reiseguide advarer mot volden i Oslo

Følger miljøet

Leder for seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, Einar Aas, sier at politiet vil følge miljøet nøye.

– Menneskehandel er et av våre hovedfokus. Selv om vi er midt inne i den verste ferietiden, har vi personer som følger med.

Er det fare for at dere ikke følger utviklingen i miljøet?

– Det er ikke slik at vi ikke har folk på jobb, men det er klart det er færre personer som følger miljøet i fellesferien enn normalt, sier han.

Aas varsler at politiet vil intensivere jakten på sex-kjøpere de kommenede ukene.

– Operative tjenestemenn følger miljøet daglig. Det er et løpende fokus vi har, men vi kommer som sagt til å intensivere jakten i starten av august, sier Aas.

Les også: Slik styrer de sex-markedet

Rekord i anmeldelser

Hittil i 2012 er 160 anmeldt for brudd på sex-kjøpsloven i Norge. Tallet er det høyeste siden sex-lovgivningen ble innført i 2009. Personene som anmeldes får i de fleste tilfellene en bot på 25 000 kroner.

Tall ABC Nyheter har innhentet viser at innemarkedet i Oslo har steget med 19 prosent, mens gateprostitusjon har gått ned med cirka 30 prosent siden sex-lovgivningen ble innført i 2009.

– Man ser at antallet av prostituerte svinger veldig. Det kommer an på årstider og etterspørsel. Man ser klare trekk på at prostitusjonen øker om sommeren, sier Harald Bøhler.

Les også: Mer vold mot prostituerte i Oslo

Jenter fra Øst-Europa

Bøhler sier til ABC Nyheter at de baltiske landene dominerer på innemarkedet i Norge.

– Kvinnene vi kjenner til er i all hovedsak fra de øst-europeiske landene. Russland, Litauen og Latvia er fremtredene, sier han.

Etter innføringen av sex-lovgivingen så Oslo-politiet en markant økning av prostituerte på innemarkedet. Nærmere 300 kvinner solgte seksuelle tjenester fra faste bordeller eller leiligheter.

Les også: Mer vold mot prostituerte i Oslo

– Svært attraktivt

Nå oppholder kvinnene seg i leilighetene bare noen få dager, før de drar videre til en annen by.

– De siste årene har man sett at de er mer mobile og jobben for politiet har egentlig blitt enklere. Det var en slik utvikling vi ville se. Selv om de har blitt mobile har jobben med å ta de som kjøper sex blitt lettere, sier Bøhler.

Les også: Bøhler bekymret over gjengutvikling i Oslo

Pågående prostituerte

Politistasjonsjef i Stavanger, Odd Tveit Jørgensen, forteller til ABC Nyheter at de har sett en økning i antall prostituerte de siste årene.

– Det er vanskelig å si hvorfor Stavanger har blitt så attraktivt for kvinnene. Stavanger er en storby og innbyggerne har mye penger. I tillegg har byen et stort internasjonalt miljø, sier Tveit Jørgensen til ABC Nyheter.

De prostituerte skal være svært pågående og innbyggere i Stavanger skal ha reagert kraftig på at de får operere fritt i bybildet.

– Vi har et problem med de utegående prostituerte. Tiltakene vi setter inn mot miljøet ser tydelig ikke ut til å skremme bort kvinnene som opererer på gateplan.

– Sentrumsområdet i Stavanger er i tillegg lite, så de prostituerte er svært synlige. Problemet er at vi ikke kan bortvise eller pågripe dem for å stå på gata, da vi ikke har sett at de har gjort noe kriminelt, sier han.

Økning i Tromsø

Ifølge Nordlys skal det være nærmere 30 prostituerte på inne- og utemarkedet i Tromsø i sommer. Kilder avisen har vært i kontakt med, hevder videre at 19 eskortepiker er ventet til byen i løpet av de neste dagene.

– De omreisende er ikke på gaten, men jobber utifra hoteller. Slik jeg ser dette, er det ikke triste og demoraliserte kvinner som er offer for noe som helst. Det er derimot kvinner med en teft for forretning, sier redaktør i Gateavisen Virkelig, Eirik Junge Eliassen.

Les flere nyheter

Personvernpolicy