Blir ikke tatt på alvor:Tusenvis av norske kvinner lider i skjul

Kvinner med endometriose blir ofte fortalt at de «bare har menssmerter», og får ikke hjelpen de trenger. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Kvinner med endometriose blir ofte fortalt at de «bare har menssmerter», og får ikke hjelpen de trenger. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fastlegene mangler kunnskap om kvinnesykdom som kan føre til høyere sykefravær, barnløshet, depresjoner og sterke smerter, ifølge Endometrioseforeningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om endometriose
  • Endometriose er en tilstand der vev som ligner livmorslimhinnen (blodet som kommer ut under menstruasjonen, og som er innvendig i livmoren) finnes utenfor livmoren, som for eksempel i bukhulen. Der kan «blodet» feste seg, lage blemmer, cyster og sammenvoksninger mellom eggstokker, eggledere, tarmen, blæren og de andre organene.
  • Endometriose vil for mange medføre varierende grad av smerte. Dette kan være smertefull menstruasjon og/eller eggløsning, smertefulle samleier eller smerter som er der hele tiden og som til slutt blir kroniske.
  • Endometriose kan føre til vanskeligheter med å få barn.
  • Selv om endometriose ifølge legene er en godartet sykdom (ikke dødelig i seg selv) er den ofte svært smertefull, og kan i svært sjeldne tilfeller indirekte være livstruende.
  • Endometriose er ikke en psykisk lidelse, men kroniske smerter, barnløshet og andre omstendigheter rundt sykdommen kan føre til depresjon hos enkelte.

Symptomer ved endometriose:

  • Smerter før og under menstruasjonen (noen få har smerter gjennom hele syklusen)
  • Smerter ved eggløsning
  • Smerter ved samleie
  • Infertilitet
  • Smerter ved avføring og/eller vannlating
  • Forstoppelse og/eller diarè
  • Tretthet, utmattelse, lavt energinivå
  • Kvalme
  • Kraftig og/eller uregelmessige blødninger
  • Smerter i korsryggen
  • Lav feber
Kilde: Endometrioseforeningen

Rundt to av ti kvinner i fruktbar alder er rammet av endometriose, men mange lider i stillhet uten at de får en diagnose.

Sykdommen er kronisk og karakteriseres av kraftige underlivssmerter, spesielt i forbindelse med menstruasjonen. Den kan gjøre det vanskelig å bli gravid - cirka 30 prosent av kvinnene som utredes for barnløshet har endometriose. Smertene fører også til høyt sykefravær blant de som er hardest rammet.

Blir mistrodd

Kvinnene som lider av endometriose møter ofte liten forståelse av omgivelsene, ifølge daglig leder Karen Berthelsen i Endometrioseforeningen.

– Veldig mange blir mistrodd, de får høre av andre kvinner at de også har menssmerter og at det er noe man bare man må leve med. Også fastlegene sier ofte at smertene de opplever er normale. Men det er forskjell på smerter, og disse kvinnenes smerter er mye sterkere enn det som er vanlig, sier Berthelsen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesielt de unge jentene har vanskelig for å bli trodd, ifølge Berthelsen.

– Mange unge jenter møter ofte en myte om at de er for unge til å ha endometriose, men dette er noe man kan få fra første menstruasjon. Det er viktig at unge jenter blir tatt på alvor. Vi erfarer dessverre ofte at de blir tatt mindre alvorlig enn voksne kvinner.

– Kan det hjelpe å få barn, slik noen hevder?

– Det kan hjelpe akkurat når du går gravid, fordi østrogenproduksjonen da er lav. Endometriosen er avhengig av østrogen, og under graviditeten vil man da få færre plager. Men plagene kommer ofte tilbake etter fødselen, når man slutter å amme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: I disse yrkene får du ikke lov til å jobbe når du er gravid

Blir feilbehandlet

Endometrioseforeningen mener fastlegene altfor ofte unnlater å henvise pasientene videre.

– De fleste sliter med mange år med feilbehandling – de blir sendt til psykolog, bedt om å ta antidepressiva, beskyldt for å ha anoreksi eller satt på antibiotikakurer. Vi vet at dette ikke er bra og fører til større plager for kvinnene. Problemet er ofte at fastlegen ikke tror på dem, og vi mener kvinnene derfor må kreve å bli henvist videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overlege Anton Langebrekke ved seksjon for avansert endometriosekirurgi ved Oslo universitetssykehus bekrefter at fastlegene ofte er trege til å henvise pasientene videre.

– Vi prøver å få helsestasjoner og fastleger til å fange opp unge jenter, vi ser at de ofte har gått så lenge med dette at det utvikler seg skjevt. Når de kommer til oss har det ofte gitt mye ubehag allerede, sier Langbrekke til ABC Nyheter.

Han sier at pasientene bør henvises videre dersom verken vanlige smertestillende eller p-piller hjelper mot smertene.

Les også: P-piller lindrer smerte

Den sikreste måten å påvise endometriose på er ved laproskopi, en kikkhulsoperasjon. Dersom diagnosen settes, kan legene behandle sykdommen med kirurgi eller hormonell behandling. Den hormonelle behandlingen er imidlertid svært tøff, og setter kvinnen i en kunstig overgangsalder. P-piller er dessuten utelukket dersom kvinnen er i en alder der hun ønsker å bli gravid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyt sykefravær

I en ny undersøkelse gjort på svenske endometrioserammede kom det frem at disse hadde fire ganger så høyt sykefravær som befolkningen for øvrig. Ifølge Berthelsen er det stor variasjon i hvordan arbeidsgivere reagerer på diagnosen.

– Noen få arbeidstakere tar hensyn, men her møter også ofte kvinnen det samme – det er da bare menssmerter. Noen arbeidsgivere er flinke til å legge til rette, slik at kvinnen kan tilpasse arbeidet de dagene smertene er som verst.

Les også: Slik blir du kvitt menssmerter

– Føles privat

Hun peker på at det kan være vanskelig å gå til arbeidsgiver med en kronisk sykdom som handler om menstruasjonssmerter.

– Det føles ganske privat for de fleste, og ikke noe man gjerne snakker om. Derfor er det ekstra viktig at en arbeidsgiver setter seg litt inn i hva dette er, og at man i fellesskap kan finne løsninger for kvinner med endometriose.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er det vanskeligere for de som jobber på mannsdominerte arbeidsplasser?

– Vi har ingen erfaring med at det er enklere på noen typer arbeidsplasser enn andre, men av og til føles det nok ekstra vanskelig dersom sjefen er en kvinne – og hun ikke har noen forståelse for dette.

– Går ut over samfunnet

Berthelsen oppfordrer fastlegene til å oppdatere seg på kunnskapen som finnes om endometriose og senke terskelen for å henvise videre.

– Dette er også viktig for de unge jentene. Det at det i dag tar cirka fem år for å få diagnosen går ut over kvinnen, hennes familie, hennes skolegang og arbeid – og dermed ut over samfunnet. Hvis kvinner med endometriose hadde blitt tatt mer på alvor og fått en god behandlingsplan ville blant annet fraværet fra skole og jobb gått ned, tror jeg.

Les også:

Line (28) har dobbel livmor og vagina

Jenter kommer tidligere i puberteten

- Menssmerter og dårlig arbeidsmiljø gir høyt fravær

Nordmenn er redd for å bli skadet på sykehus

Les mer om helse

Les flere nyheter