Korallrevene dør ut

Artikkelen fortsetter under annonsen

Livsgrunnlaget til millioner av mennesker står i fare, og forskerne roper varsko og krever handling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 2.600 av verdens beste havforskere advarer mandag om at korallrev verden rundt utryddes i raskt tempo, ifølge nyhetsbyrået AFP. De oppfordrer til umiddelbar global handling mot klimaendringene for å redde det som gjenstår.

Forskerne stiller seg samlet bak uttalelsen som ble avgitt på det internasjonale korallrevsymposiet, som avholdes i den australske byen Cairns. De understreker at livsgrunnlaget til millioner av mennesker står i fare.

Se også: Slik kan vi redde haien

Fortsatt muligheter

Korallrev skaffer mat og arbeid for utallige mennesker i verden som bor ved kysten, genererer betydelige inntekter gjennom turisme og fungerer som en naturlig molo for bølger og stormer.

Marineforskerne krever tiltak som kan avverge eskalerende skader forårsaket av stigende havtemperaturer, havforsuring, overfiske og forurensning fra land.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det finnes et vindu av muligheter for å gjøre noe med klimaendringene, men det lukker seg raskt, sier Terry Hughes.

Han er arrangør for symposiet, som avholdes hvert fjerde år og har deltagere fra 80 land.

Se også: Nå renner snart tiden ut

– Våkne opp

Seniorforsker Jeremy Jackson ved Smithsonian Institution i USA sier revene rundt om i verden har opplevd en alvorlig nedgang i koralldekke de siste tiårene. I Karibien har for eksempel 75-85 prosent av koralldekket gått tapt de siste 35 årene.

Selv Great Barrier Reef i Australia, det best beskyttede korallrev-økosystemet på kloden, har vært utsatt for 50 prosents nedgang de siste 50 årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Great Barrier Reef trues av flommen

Jackson sier klimaendringer- i tillegg til å forverre korallrevproblemet - fører til mer tørke, landbrukssvikt og havstigning i stadig raskere tempo, noe som innebærer store problemer for samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi burde våkne opp til det faktum at det som er bra for korallrevene også er av kritisk betydning for folk. Fremtiden for korallrevene er ikke en marin versjon av «tre-klemming», men et sentralt problem for menneskeheten.

Les også: Tre nye korallrev oppdaget utenfor Trøndelag

Mer enn 85 prosent av revene i Asias «koralltriangel» er direkte truet av menneskelige aktiviteter som kystutvikling, forurensning og overfiske, ifølge en rapport lansert på forumet mandag.

Koralltriangelet dekker Indonesia, Malaysia, Papua Ny Guinea, Filippinene, Salomonøyene, og Øst-Timor, og inneholder nesten 30 prosent av verdens korallrev og mer enn 3.000 fiskearter.

Oppfordrer til engasjement

President Robert Richmond i Den internasjonale foreningen for korallrevstudier understreker at uttalelsen ikke bare er et forsøk på å dokumentere et økende antall problemer. Han sier det også handler om å gjøre den beste forskningen som finnes tilgjengelig for ledere over hele verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har en enorm mengde forskning som viser at vi har et problem. Men akkurat nå er vi som leger som diagnostiserer en pasients sykdom, men ikke foreskriver noen effektiv medisin. Vi må begynne å mer aktivt engasjere oss i prosessen og støtte offentlige tjenestemenn med virkelige resepter for å lykkes.

Les også:

Nå vil Heikki Holmås sette en pengeverdi på delfinene

- Fangst og lagring av CO2 blir ikke kommersiell på minst 20 år

Gro: - Miljøet glemt på toppmøtet i Rio

- Uetisk å bruke milliarder mot klimautslipp!

Les flere saker om klima

Les flere nyheter