Putin vil ha svar etter flomkatastrofe i Russland

En innbygger i byen Krymsk i den sørlige regionen Krasnodar i Russland går gjennom en oversvømmet gate etter at en flom tok livet av over 150 mennesker i helgen Foto: REUTERS / Eduard Kornijenko / NTB scanpix
En innbygger i byen Krymsk i den sørlige regionen Krasnodar i Russland går gjennom en oversvømmet gate etter at en flom tok livet av over 150 mennesker i helgen Foto: REUTERS / Eduard Kornijenko / NTB scanpix

Russlands president har beordret en gransking for å avdekke om det ble gjort nok for å forhindre at minst 150 mennesker mistet livet i flom sør i landet i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere mennesker blir funnet døde i de flomrammede områdene i regionen Krasnodar ved Svartehavet. Søndag ettermiddag var 152 mennesker bekreftet omkommet etter at styrtregn har ført til store oversvømmelser. I løpet av få timer fredag kveld falt det like mye regn som i løpet av en gjennomsnittlig tomånedersperiode.

Hardest rammet er et område rundt byen Krymsk, som ligger 200 kilometer fra feriebyen Sochi ved Svartehavet.

Politiet i regionen opplyser at 140 omkomne er funnet i Krymsk-området, mens ytterligere 12 personer mistet livet i feriebyen Gelendzjik og havnebyen Novorossjisk. De fleste av ofrene var pensjonister som druknet, men det er også flere barn blant de døde. Mange ble tatt av vannmassene mens de lå og sov.

Les også: Storflom har tatt livet av 67 mennesker i Russland

Teltleirer

Nærmere 30.000 mennesker er uten strøm og gassforsyninger i de flomrammede områdene, opplyser departementet for kriseberedskap. Tusenvis av hjem er ødelagt, og overlevende har søkt ly i teltleirer satt opp av beredskapsmyndighetene utenfor Krymsk.

President Vladimir Putin har tidligere fått kritikk for å reagere for sent når landet rammes av katastrofer. Lørdag kveld reiste han til regionen for å se nærmere på ødeleggelsene, før han ba om en gransking av hvordan krisen er blitt håndtert.

– Alt myndighetene har gjort, skal undersøkes. Hvordan det ble varslet, hvordan det kunne ha blitt varslet, hvordan det bør varsles og hvem som gjorde hva, sa Putin under et møte i Krymsk.

Mistenksomme innbyggere

Byene langs Svartehavet blir regelmessig rammet av springflo når det er regntid i Kaukasus-fjellene, men helgens katastrofe er enestående i Krasnodar-regionens historie.

Myndighetene har ikke kunnet forklare de høye dødstallene og sier flommen ble forårsaket av de siste dagers styrtregn og kom brått på.

Vannmengdene var så massive at mange innbyggere sier de mistenker at flommen var menneskeskapt – forårsaket av utslipp av vann fra et lokalt vannreservoar ved elva Neberdzjaj.

– Hvor kom vannet fra?

I et forsøk på å imøtekomme folks mistenksomhet, ble en svartkledd Putin vist på fjernsyn mens han grillet en tjenestemann om hvorvidt et vannutslipp var mulig ved reservoaret.

– Hvor kom vannet fra? spurte presidenten i de TV-sendte uttalelsene.

Guvernør Aleksander Tkatsjov svarte hurtig:

– Det regnet.

Etterforskere medga imidlertid søndag at gjentatte utslipp av vann har forekommet, men det er uklart om det kan ha bidratt til katastrofen.

– I løpet av de siste 13 timene er det gjennomført gjentatte, porsjonsvise utslipp av vann, sier talsmann for de regionale granskerne, Ivan Sengerov.

– Men det var ingen store vannutslipp. Det gjenstår ennå å finne ut hvor mye de kan ha påvirket hendelsesforløpet. Det er for tidlig å si hvorvidt flommen var en følge av disse utslippene, sier han.

«Dumme rykter

Guvernør Tkatsjov har bedt folk om å stoppe å spre «dumme rykter» og uttalte på Twitter at regionen hadde fått regn for fem måneder.

Men noen innbyggere beskylder myndighetene for å dekke over sannheten.

– Det regner alltid her, men vi har aldri sett noe sånt før. En sju meter høy bølge knuste alt, sier Irina Morgunova i Krymsk til nyhetsbyrået AFP.

– Dette var ikke regn. Men ingen vil noensinne komme til å si det høyt.

Andre innbyggere i Krymsk fortviler over manglende hjelp fra myndighetene og mangel på drikkevann i etterkant av katastrofen.

Kreml har erklært nasjonal sørgedag i Russland mandag.

Les flere nyheter

Personvernpolicy