Første valg på mannsaldre i Libya:

Libya feirer historisk valg

En ørn malt i libyske farger overvåker at dypt rørte libyere, her i Tripoli, får gå til frie valg for første gang på 60 år. Foto: AFP PHOTO/MAHMUD TURKIA/NTB scanpix.
En ørn malt i libyske farger overvåker at dypt rørte libyere, her i Tripoli, får gå til frie valg for første gang på 60 år. Foto: AFP PHOTO/MAHMUD TURKIA/NTB scanpix.

Med tårer i øynene stilte libyere seg i kø tidlig lørdag morgen for å avgi stemme i det første frie valget i Libya på 60 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Følelsen er ubeskrivelig. Vi har betalt prisen. Jeg har to martyrer i min familie. Jeg er sikker på at framtida vil bli god, og at Libya vil lykkes, sa den 50 år gamle læreren Zainab Masri da hun som første kvinne avga stemme ved et valglokale i sentrum av hovedstaden Tripoli.

Valgdagen er som en bryllupsfest, supplerte Mahmud Mohammed al-Bizamti.

– Jeg er en libysk borger i det frie Libya. Jeg kom hit i dag for å kunne avgi stemme på demokratisk vis, sa han til nyhetsbyrået Reuters.

Les også: 27 drept i sammenstøt i Libya.

Om lag 2,7 millioner libyere kan avgi stemme i valget, hvor 120 mandater i en ny lovgivende forsamling skal fordeles ved direktevalg og 80 ved valg på partilister.

Feiring i Tripoli

Det er første gang på en mannsalder libyerne får anledning til fritt å velge sine egne politiske ledere. I tiår etter tiår var libyerne underlagt Muammar Gaddafis diktatur, før de til slutt reiste seg mot ham i fjor.

Mer enn 6.600 valglokaler er spredt rundt i landet. Libyerne har fått fri både lørdag og søndag for å kunne avgi stemme.

I Tripoli var det svært god stemning da valglokalene åpnet. Velgere møtte opp drapert i revolusjonsfargene svart, rødt og grønt, bilister tutet overalt i hornene, og fra moskeene lød ropet «Allahu akbar», Gud er størst.

– Ord kan ikke beskrive den gleden jeg føler. Dette er en historisk dag, sa Fawziya Omran (49) til nyhetsbyrået AFP.

Les også: Ansatte i den interansjonale straffedomstolen ble satt i husarrest i Libya.

Benghazi splittet

Også i Benghazi øst i landet var begeistringen stor, og velgere strømmet til stemmeurnene i byen, som er Libyas nest største.

– Jeg ser fram til et bedre liv som libyer og som kvinne. Jeg føler at livet mitt har vært bortkastet så langt, men at mine barn vil få et bedre liv. Alt de trenger, er et puff i riktig retning, og jeg tror de nye lederne vil gi oss dette puffet, sa trebarnsmora Hueida Abdul Sheikh (47).

Men det ble også meldt om uro i de østlige delene av landet, og før valget hadde flere grupper i Benghazi varslet boikott og demonstrasjoner i protest mot en urettferdig fordeling av setene i nasjonalforsamlingen.

Det var i Benghazi opprøret mot Muammar Gaddafi startet i fjor. Etter revolusjonen har lokale krefter i Benghazi kjempet for regionalt selvstyre.

Dramatisk år

Valget holdes etter et svært innholdsrikt halvannet år. Inspirert av folkeopprørene i Egypt og Tunisia reiste også Gaddafis motstandere øst i Libya seg mot den diktatoriske lederen. Etter en blodig borgerkrig og ved hjelp av luftstøtte fra NATO ble Gaddafi først styrtet, deretter sporet opp og drept i fjor høst.

Den brutale borgerkrigen har imidlertid etterlatt Libya med sterke motsetninger mellom ulike klaner. Bare de siste ukene og månedene er flere hundre mennesker drept i væpnede oppgjør mellom ulike klaner.

Å skape forsoning mellom de klanene som var for og de som var mot Gaddafi-styret, blir derfor en svært viktig oppgave for de nye makthaverne.

Ny grunnlov

Forsamlingen som nå skal velges, skal peke ut både et panel som skal lage et utkast til en ny grunnlov, og en ny overgangsregjering.

– Alle de grunnleggende spørsmålene må avgjøres av denne valgte gruppen på 200 representanter. Det hele er svært viktig. Man skriver ikke en grunnlov hver dag, sier redaksjonssjef Sami Zaptia i avisen Libya Herald.

Når den nyvalgte forsamlingen holder sitt første møte, skal Det nasjonale overgangsrådet (NTC) gå av. NTC har styrt Libya siden borgerkrigen i fjor.

Overgangsrådets ledere forsvinner imidlertid ikke ut av politikken med det første. Blant de dominerende partiene i valget er De nasjonale styrkenes allianse, en koalisjon ledet av Mahmud Jibril, en av lederne i overgangsrådet.

Utenlandske observatører skal være til stede under valget.

– Valget er et historisk skritt for landet og befolkningen, sier Alexander Graf Lambsdorff, som leder EUs observatørkorps.

Personvernpolicy