- Loven er klar:

Nerdrum får neppe sone hjemme

Ikke fotlenke og hjemmesoning på Odd Nerdrum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Ikke fotlenke og hjemmesoning på Odd Nerdrum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Odd Nerdrums ønske om å få sone straffen på nesten tre års fengsel hjemme med elektronisk fotlenke, strider mot norsk lov. Fengselsstraffen Nerdrum har fått, er for lang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Loven om soning med elektronisk fotlenke er helt klar. Man kan sone dommer opptil fire måneder med en slik ordning, men lenger soning enn det er det ikke hjemmel for, sier Andreas Skulberg, avdelingsdirektør i Kriminalomsorgen, til Klassekampen.

I forrige uke kom dommen fra Borgarting lagmannsrett, der den 68 år gamle maleren ble dømt til fengsel i to år og ti måneder for skatteunndragelser.

Nerdrum har skrevet et brev til Justisdepartementet og bedt om å få sone straffen hjemme, med elektronisk fotlenke.

Les også: Nerdrum ber om å få sone hos seg selv.

– Jeg synes det er en bedre idé om jeg kan stå her og male med en fotlenke, i stedet for å kaste bort tida i et fengsel med å spille kort, har Nerdrum uttalt.

Nerdrum vil trolig få lov til å male i fengselet, men ikke selge kunsten han maler der, skriver Aftenposten.

Les også: Vil ha strengere straff.

– En kunstner som Nerdrum må vi ikke ødelegge. Han må vi jobbe med på en ordentlig måte – han er en stor, nasjonal kunstner, sier Bjørn Krogsrud, direktør i Kriminalomsorgen region sør.

– Vi vil ikke hindre ham i å male, tror jeg. Det er omsetningen som er saken. Vi vil ikke gi anledning til å drive bedriften innenfra. Men dette vil være en sak som vi må vurdere nøye, jeg har i mine 20 år i kriminalomsorgen ikke opplevd dette, sier Krogsrud.

Nerdrum har anket dommen til Høyesterett.

Les andre nyheter.

Personvernpolicy