USAs milliardsubsidier til bomullseksport opp i WTO

Uro for at USAs dumping av bomull utløser nød i Afrika

En bonde i California lesser på ende at lass med bomull. Det kan ende på verdensmarkedet på bekostning av fattige afrikaneres eksportinntekter. Illustrasjonsfoto: Gary Kramer  (USDA Natural Resources Conservation Service)
En bonde i California lesser på ende at lass med bomull. Det kan ende på verdensmarkedet på bekostning av fattige afrikaneres eksportinntekter. Illustrasjonsfoto: Gary Kramer (USDA Natural Resources Conservation Service)

USA produserer 2,7 prosent av verdens bomull, men står for 28 prosent av verdens eksport. 7,2 milliarder i subsidier til skade for lutfattige afrikanske eksportører, utløser stor uro i Verdens handelsorganisasjon WTO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA har i årevis gitt så omfattende offentlige subsidier til sine bomullsprodusenter, at det ble satt under skarpt søkelys på et møte i Verdens handelsorganisasjon WTO 29. juni.

For nå kan praksisen bli spikret i nye fem år - til ubotelig skade for lutfattige afrikanske eksportland.

I årevis har Benin, Burkina Faso, Mali og Tsjad, som alle er avhengige av eksportinntekter fra bomull, forgjeves forsøkt å få USA til å stoppe det de anser som ulovlig dumpingeksport - som presser prisene ned på verdensmarkedet.

På møtet uttrykte de sterk uro over at subsidieringen ser ut til å fortsette i den kommende femårsplanen Farm Bill-kongressen i USA i disse dager diskuterer.

Les også: Fattige bomullsbønder i Afrika kan bli USAs gisler

USA for og mot subsidier

Subsidiepolitikken er stikk i strid med inntrykket USA selv har gitt utad av sin handelspolitikk.

Her er verdens bomullsproduksjon. (klikk for å forstørre). Kilde: WTO.Her er verdens bomullsproduksjon. (klikk for å forstørre). Kilde: WTO.

I WTO har USA vært ihuga motstander av landbrukssubsidier i andre land, som Norge.

Norge er blant landene som gir aller mest støtte til eget landbruk, uten at næringen i Norge utgjør noen forstyrrelse av u-landenes verdensmarked.

I forslaget til ny Farm Bill ligger over 5.800 milliarder norske kroner i landbruksstøtte til USAs landbruksnæring kommende fem år. Der i landet går ikke støtten bare til bonden, men også til de store næringsmiddelselskapene.

Mye mer enn bistand

Slik fordeler verdens bomullseksport seg. Kilde: WTO.Slik fordeler verdens bomullseksport seg. Kilde: WTO.

Diskusjonen fant sted under de jevnlige møtene som har vært avholdt siden 2004 som ledd i en egen WTO-prosess om verdens bomullshandel.

Formålet er å utveksle informasjon om bistand til bomullsproduksjon i fattige land, men tar også for seg utvklingen i markedene.

På WTO-møtet 29. juni ble det opplyst at bistand til bomullsproduksjon i fattige land har kommet opp i 400 millioner dollar, cirka 2,4 milliarder kroner, siden 2005.

Det er en tredjedel av det USAs 18.600 bomullsgårder får i offentlig støtte, 1,2 milliarder dollar (7,2 milliarder norske kroner), på ett år.

USA som går for å være sterke motstandere av landbrukssubsidier til andre land, bidrar med 387.000 kroner i gjennomsnittlig årlig støtte til hver av sine bomullsprodusenter.

Bekymrings-besøk til Washington

Representantene for de fire bomullslandene i Afrika, populært kalt «Cotton-4» i WTO- og utviklingskretser, fortalte at deres ministre besøkte Washington i juni for å uttrykke sin bekymring over kongressmedlemmer og regjeringen.

De var bekymret for de foreslåtte bomullssubsidiene i forslaget til femårsplanen Farm Bill som ble godkjent i Sentatet 21. juni.

USA dømt for brudd - betaler Brasil

Bush- og seinere Obama-administrasjonens subsidiering av bomullsbøndene i USA er faktisk dømt ulovlig i en tvistesak Brasil reiste i WTO.

Dommen innebærer at Brasil kan straffe USAs kommersielle interesser med 830 millioner dollar i året - på hvilket som helst felt WTO-avtalene dekker.

Det betyr alt fra ekstratoll på varer til at brasilianerne fritt kan benytte seg av kommersielle patentrettigheter innenfor disse summene.

USA fikk billigsalg på bot, men...

Det utrolige utfallet på den saken, er at USA og Brasil i juni 2010 kom fram til en midlertidig avtale om at Brasil frafaller straffen på 830 millioner, mot at USA subsidierer Brasils bomullssektor med 147 millioner i året.

Ordningen skulle løse situasjonen frem til den nye landbrukspolitikken, Farm Bill, blir vedtatt i 2012.

Som samtalene i WTO 29. juni avdekket, kan det nå hende at heller ikke Farm Bill 2012 vil bringe USAs bomullsubsidier over i det lovlige etter WTOs regler.

På toppen av det hele vedtok representantenes hus i USA 17. juni å stoppe utbetalingene til Brasil. Dermed er det opp til brasilianerne å benytte seg av retten til økonomisk straff for USAs næringsliv - i en tid da USA desperat trenger arbeidsplasser og økt eksport.

Kilder for denne artikkelen:

WTOs rapport fra bomullsmøtet. American Farm Bureau Federations faktasak om bomullsstriden med Brasil.

AFP-artikkel.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden