Politiet slår alarm

– Norske fotballpøbler ville ta med brannbomber til møtet mot Danmark

SLÅSS. Casualsene vil forsvare sine byer når andre likesinnede kommer, det er nesten en slags fornærmelse om de går rundt i gatene og synger, sier en kilde til ABC Nyheter. (Foto: NTB scanpix)
SLÅSS. Casualsene vil forsvare sine byer når andre likesinnede kommer, det er nesten en slags fornærmelse om de går rundt i gatene og synger, sier en kilde til ABC Nyheter. (Foto: NTB scanpix)

Lillestrøms risikosupportere er multikriminelle og har bygd seg store på få år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er casuals
  • Fotballsupportere som møtes for å slåss med likesinnede fra rivaliserende klubber.
  • Kler seg i dyre merkeklær som C.P. Company, Stone Island, Aquascutum, Lacoste, Barbour og Fred Perry.
  • Casualsgrupperingene kaller seg selv "firmaer".
  • De støste casuals-firma finnes i Vålerenga, Brann, Lillestrøm.
  • Vålerenga-grupperingen Isko Boys har nærmere 100 medlemmer. De er det største firmaet i Norge.
  • Miljøet har vært på fremmasj i Norge og har vært involvert i flere voldelige hendelser.
  • De slåss etter egne lover og regler. Spark av personer på bakken er ikke lov.

Dette er molotovcocktail

En molotovcocktail er en flaske fylt med brennbar væske, ofte bensin, med en fille stappet ned i flaskehalsen til lunte. Molotovcocktailen blir brukt som kastevåpen: Når molotovcocktailen treffer målet, knuses flaska av sammenstøtet og væsken blir antent.

Politiet i Lillestrøm er svært bekymret over utviklingen rundt byens fotball-lag. Siden 2006 har en gruppering kalt «Sportsklubbens Fineste» bygd seg opp og flere personer med kriminell løpebane skal være sentrale i casuals-grupperingen.

I alt skal nærmere 40 personer være aktive i grupperingen Kripos anser som blant de farligste risikosupporterene i Norge.

Fungerende politistasjonssjef i Lillestrøm Odd Ivar Hagen, er svært bekymret over utviklingen.

– Det har vært en utvikling i miljøet vi ikke liker. Derfor har vi nedsatt en gruppe som følger de personene det gjelder svært tett.

– Vi har et godt samarbeid med LSK, Kanarifansen og andre politidistrikt. Vi har iverksatt endel tiltak som vi vil følge opp og utvikle samarbeidet videre, sier fungerende politistasjonssjef i Lillestrøm, Odd Ivar Hagen.

Les også: Danske fotballsupportere arrestert i Trondheim

Fotballpøblene har vært invovert i en rekke slagsmål de siste årene. Etter det ABC Nyheter erfarer skal politiet på Romerike har avverget en rekke konfrontasjoner mot andre risikogrupper.

- Grupperingene vil forsvare sine byer når andre likesinnede kommer, det er nesten en slags fornærmelse om de går rundt i gatene og synger, sier en kilde til ABC Nyheter.

Til Oslo med brannbomber

Grupperingen skal også være svært delaktig i casuals-miljøet rundt det norske fotball-landslaget.

Nærmere 20 personer skal ha fulgt landslaget i bortekampen mot Wales i 2011, en tur det ikke ble meldt om sammenstøt med walisiske supportere.

I 2011 skal 40 personer tilknytning til Lillestrøm ha dratt til Oslo for å slåss mot danske risikosupportere. Flere av de skal ha laget flere såkalte molotov cocktails, og 12 personer pågrepet av politiet da de ankom Oslo.

– Det er bare tilfeldig at disse ikke ble blukt. De var på vei mot Oslo med brannbomber, men fikk panikk da det begynte å lukte bensin av sekkene de ble oppholdt i, og kastet flaskene da de ankom Oslo, sier en kilde.

Les også: 12 norske casuals pågrepet

- Gått forlangt

Ola Moheim leder Oslo Politiets arbeid mot risikosupportere, de såkalte «casualene». Han var på jobb da politiet pågrep bråkmakerne, men da uten molotov cocktails i sekken.

– Jeg kan bekrefte at vi fikk inn meldinger om at det skal ha luktet bensin på et tog og rykket ut og pågrep 12 personer tilknyttet Lillestrøms risikogruppe, sier han

Moheim liker dårlig at bråkmakerne hadde laget brannbomber til bruk i Oslo.

– Det å lage slike brannbomber er å dra det for langt. Episoden var så langt unna det vi kunne forestilt oss at disse guttene kunne gjøre. Det er svært bekymringsfullt og man får bare håpe at de skjønte at dette var å gå for langt, ettersom de ikke ble brukt, sier Moheim.

Les også: Masseslagsmål før fotballkamp i Bergen

Knytter kontakter i utlandet

Flere av medlemmene i «Sportsklubbens Fineste» har det siste årene knyttet kontakter i en rekke europeiske land. Medlemmene skal ha reist til blant annet Nederland, Tyskland, England og Sverige for å bygge nettverk på tvers av landegrensene.

– Man ser tydelig at de ønsker å knytte kontakter for å få med de utenlandske grupperingene over til Norge for å slåss, sier en kilde til ABC Nyheter.

Det har ikke lyktes ABC Nyheter å få medlemmer av «Sportsklubbens Fineste» i tale.

Les også: Russ slått ned av VIF-casuals

Les flere nyheter

Personvernpolicy