Avstemning onsdag om omstridte ACTADen omstridte anti-piratavtalen ACTA skutt ned i EU-parlamentet

Prioriterte personvernet: EU-parlamentarikerne sendte den omstride anti-piratavatalen ACTA i papirkurven. Foto: NTB scanpix/EPA/OLIVIER HOSLET.
Prioriterte personvernet: EU-parlamentarikerne sendte den omstride anti-piratavatalen ACTA i papirkurven. Foto: NTB scanpix/EPA/OLIVIER HOSLET.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verken EU eller medlemslandene kan nå slutte seg til den internasjonale ACTA-avtalen som skal styrke eiendomsretten til åndsverk. Et overveldende flertall i EU-parlamentet onsdag mener ACTA er i strid med EU-borgernes rettigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Historiens største nederlag for EU-kommisjonen i EU-parlamentet.

Det sa saksordføreren, den skotske sosialdemokraten David Martin, etter at EU-parlamentet i dag med 478 mot 39 stemmer sa nei til den omstridte internasjonale avtalen mot piratkopiering, ACTA.

Bak avvisningen ligger en frykt for økt overvåking av borgerne.

I lenger tid har ACTA-avtalen ført til en av de mest opphetede politiske stridigheten innad i EU. Økt overvåking og styring på internett, har utløst sterk bekymring hos mange.

Undertegnet, men...

EU undertegnet 26. januar ACTA-avtalen om å håndheve det som på fagspråket kalles «immaterielle rettigheter» (patenter, opphavsrett og liknende). Avtalepartnerne var USA, Australia, Canada, Japan, Mexico, Marokko, New Zealand, Sør Korea, Singapore og Sveits.

Avtalen har som mål å styrke rettigheten i saker som det møbelprodusenten Stokke AS for eksempel opplevde. Høyesterett dømte nylig selskapet Trumf AS for å ha krenket opphavsretten til Stokkes kjente Tripp Trapp-barnestol, ved at deres barnestol liknet for mye på Tripp Trapp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I ACTA-saken måtte EU imidlertid ta forbehold om å få EU-parlamentets godkjenning, noe som altså ikke lyktes.

Prøvde seg på domstolen

Utover dagen i dag prøvde EUs handelskommissær Karel de Gucht å få EU-parlamentet til å utsette sin behandling av saken til EU-domstolen har fattet en avgjørelse. Domstolen er blitt spurt om ACTA-avtalen er i tråd med EUs traktater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det ville ikke parlamentet gå med på.

Personvernmyndigheten European Data Protection Supervisor (EDPS), advarer i en uttalelse 24. april 2012 om at ACTA kan true borgernes personvern, og at en håndhevelse av opphavsrett på Internett kunne fremtvinge økt overvåking av aktiviteten på nettet.

- Som Orwells «1984»

I Norge gir talskvinne i Miljøpartiet De Grønne, Hanna E. Marcussen, full støtte til motstanderne av avtalen.

- ACTA legger opp til at private selskaper kan utlevere personopplysninger om mistenkte brukere til myndighetene og overvåke deres atferd på internett. Formuleringene i teksten er så vage at denne bestemmelsen lett kan misbrukes, sier Marcussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette gir dessverre skremmende assosiasjoner til boken «1984» av George Orwell. Det er ikke en utvikling vi ønsker, sier Marcussen.

- Kan ta medisinen fra de fattige

Hun er også bekymret for at ACTA vil innskrenke de fattige landenes tilgang på livsviktige medisiner.

- ACTA gir stater rett til strengere regulering av handelen med medisiner for å beskytte patentrettighetene til legemiddelindustrien, noe som kan gjøre det vanskeligere å bekjempe HIV/AIDS-epidemien, sier Marcussen.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Miljøpartiet De Grønne.

Les ACTA-avtalen her.

Les andre nyheter.