Fire års fengsel for åtte år med overgrep

En 64 år gammel mann har i Hålogaland lagmannsrett fått skjerpet straffen etter at han anket en overgrepsdom. Mannen er funnet skyldig i overgrep mot en gutt og en psykisk utviklingshemmet mann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I februar i år ble mannen i tingretten dømt til tre års fengsel for overgrepene mot gutten, men frikjent for overgrepene mot den psykisk utviklingshemmede mannen. 64-åringen anket dommen for overgrep mot gutten, mens aktor anket frifinnelsen for overgrep.

Les også: Nordmann fremstilt for varetekt etter overgrep i Danmark

Fikk skjerpet straff

Juryen i lagmannsretten brukte bare vel 40 minutter på å kjenne 64-åringen skyldig i samtlige anklager, skriver Avisa Nordland.no.

Fengselsstraffen ble skjerpet fra tre år til fire år, oppreisningserstatningen til gutten fra 120.000 kroner til 175.000 kroner, samt at mannen ble dømt til å betale en oppreisning på 125.000 kroner til den psykisk utviklingshemmede mannen.

Overgrepene mot gutten skjedde fra han var 12 år og til han nærmet seg 20. I tillegg er 64-åringen dømt for å ha forbrutt seg mot den psykisk utviklingshemmede mannen ved flere anledninger fra høsten 2003 til 2005.

I det lille samfunnet utenfor Bodø hvor mannen bodde var 64-åringen kjent for å holde åpent hus for unge gutter. Det ble festet og drukket i huset.

Les også: Også ressurssterke kvinner voldtas

Angrep med kniv

Den overgrepsrammede gutten utviklet et avhengighetsforhold til alkohol fra 12-13-årsalderen. Han ble også vist pornofilmer. Han var vanskjøttet hjemme og ble mobbet på skolen.

Lagmannsretten konstaterte at gutten ble sterkt rammet av overgrepene, skriver Avisa Nordland.

Overgrepssaken ble først kjent i 2006 da den da 18 år gamle gutten angrep 64-åringen med kniv og ble dømt til ett års betinget fengsel. Overgrepene ble imidlertid ikke anmeldt eller etterforsket før tre år senere, og saken endte med henleggelse.

Lagmannsretten kritiserer i dommen både påtalemyndigheten og politiet for ikke å ha startet etterforskning av overgrepene da de ble kjent i 2006.

– Vi vil anmelde politiets unnfallenhet til Spesialenheten for politisaker etter ferien, sier guttens bistandsadvokat Kristin Fagerheim Hammervik.

Les flere nyheter

Personvernpolicy