Båtforliset i Finnmark:

Omkommet mor (42) og datter (1) hentet opp fra 43 meters dyp

Det var grov sjø og dårlig vær, som sett fra styrhuset på redningsskøyta «RS Ulabrand»,  i leteområdet i Store Kufjorden tirsdag der to personer ble funnet omkommet. Foto: Kjetil Braaten (Redningsselskapet)
Det var grov sjø og dårlig vær, som sett fra styrhuset på redningsskøyta «RS Ulabrand», i leteområdet i Store Kufjorden tirsdag der to personer ble funnet omkommet. Foto: Kjetil Braaten (Redningsselskapet)

Onsdag ble en omkommet Alta-kvinne og hennes datter hentet opp av dykker etter båtforliset i Vestfinnmark tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi kan bekrefte at vi har fått tatt opp to de omkomne. Vi fikk melding fra innsatsleder på stedet klokken 14.54 at det var gjort, sier operasjonsleder Tommy Bråthen ved Vest-Finnmark politidistrikt til VG Nett.

En dykker fra Alta hadde da etter oppdrag fra politiet forsøkt å hente opp de to omkomne. Politiet var forberedt på at båten kunne måtte heves om dykkeren ikke lyktes.

På en pressekonferanse i Hammerfest onsdag klokken 14 redegjorde politiet i Vestfinnmark politidistrikt for gjennomføringen av redningsoperasjonen.

Ikke lov å dykke

Tirsdag klokken 14.00 fikk hovedredningssentralen i Nord-Norge melding om at en båt var gått rundt ved utløpet av Store Kufjorden i Vest-Finnmark.

Etter ulykken ble en 42 år gammel kvinne og hennes halvannet år gamle datter funnet omkommet i styrhuset på oppdrettsbåten, som ligger på 43 meters dyp. Funnet ble gjort ved 20.30 tiden samme kveld.

Det var både høy sjø og kraftig vind i området da båten gikk rundt og sank. De to omkomne er begge fra Alta. Seks personer ble reddet etter at oppdrettsbåten gikk ned nær utløpet av fjorden sør på øya Seiland, som ligger nord for Alta.

Les også: Mor og datter omkom i havari

Politiet overtok tirsdag kveld ansvaret for redningsoperasjonen og søket etter de nå bekreftet omkomne.

Vi fikk overført ansvaret for den biten av oppdraget klokka 19.30 i går kveld [tirsdag]. Oppdraget vårt var da å lete etter antatt omkommet kvinne på 42, og en antatt omkommet jente på ett år og sju måneder, sier Aas.

Politimesteren informerer om at Sea King-helikopter ikke kunne benyttes i redningsoperasjonen på grunn av de ekstreme værforholdene. På grunn av dybden der båten ligger og dykkertid, var det heller ikke mulig for dykkerne å hente ut de omkomne umiddelbart.

– Vi har hatt tilgang på miniubåt fra Kystverkets fartøy «Crusader», som vi sendte ned for å ha visuell observasjon på båten, for å sikre oss at de som lå i båten ikke fløt av gårde, sier Aas.

Nærmeste trykkammer ble rekvirert og sendt fra Tromsø før midnatt tirsdag, og dette kom til området onsdag formiddag.

Det er ikke lov for yrkesdykkere å utføre dykk ned til 43 meter uten tilgang på trykkammer, såfremt det ikke gis dispensasjon fra Arbeidstilsynet.

Var forberedt på å heve båten

Aas informerte på pressekonferansen onsdag at dykkere var i vannet, primært for å få opp de to i båten, sekundært, hvis det ikke lot seg gjennomføre, for å sikre båten slik at den kunne heves med de i.

Kort tid senere ble det bekreftet at de to omkomne er hentet opp.

Alta kommunes kriseteam er nå i beredskap og følger opp pårørende og involverte mannskaper

– Dette er en ekstrem påkjenning, spesielt for de pårørende, men også andre mannskaper som er involvert i et oppdrag som dette, så det er viktig at de ivaretas, sier Aas.

Les også: Gir bare tillatelse til å hente opp døde i kontortiden

Seks overlevde

Politiet vil ovenfor NTB ikke spekulere om årsaken til tirsdagens forlis, men bekrefter at de har avhørt de seks som ble reddet.

– De er sterkt preget av situasjonen, sier operasjonsleder Tommy Flåthen i Vestfinnmark politidistrikt, som understreker at hovedprioriteten til politiet var å hente opp de omkomne.

De to omkomne er begge fra Alta. De ble lokalisert av dykkere ved 20.30-tiden tirsdag i styrehuset på en oppdrettsbåt som ligger på 43 meters dyp i Store Kufjorden.

Ulykken skjedde i forbindelse med at seks personer fra to familier var på fisketur i en gummibåt og ble overrasket av dårlig vær tirsdag ettermiddag. De fikk assistanse og fikk komme opp i en oppdrettsbåt fra Norway Royal Salmon som holder til i fjorden.

Så gikk båten ned. Hvorfor det skjedde er foreløpig uvisst.

– De seks klarte å svømme de 200 metrene fra der båten gikk ned og inn til land. Vi vet ikke om de holdt seg fast i merdene i oppdrettsanlegget på vei innover. Én av de seks ble med kystvaktskipet Nordkapp ut for å vise hvor havariet skjedde, sier redningsleder Tore Hognset ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

Uforståelig forlis

Den hurtiggående oppdrettsbåten «Maria» var ny i januar i år og eies av NRS Finnmark, et datterselskap av Norway Royal Salmon (NRS).

Fartøyet, som blant annet er utstyrt med en løftekran, benyttes ved anlegget utenfor Olanes nær utløpet av Store Kufjorden. Det består av i alt åtte merder.

Det er veldig vanskelig å forstå hvordan denne båten kunne kantre. Den er vel ti meter lang, 3,5 meter bred og med overbygg. Båten er hurtiggående og skal være godt egnet til bruk under slike forhold, sier NRS-direktør John Binde til Altaposten.

Binde varsler også en full gjennomgang fra selskapets side, for å forsøke å finne ut detaljer rundt havariet:

– Etter hvert som hendelsesforløpet begynner å tegne seg, så må vi ta en omfattende gjennomgang av rutiner, sikkerhetsrutiner og ikke minst se på denne båten. Vi må forsøke å finne ut hvordan en så ny båt, som er spesialkonstruert for slike formål, kan kantre. Det virker helt uforståelig for meg, sier han til Altaposten.

Ansatt på høgskolen

Den omkommede kvinnen var ifølge VG ansatt ved Høgskolen i Finnmark. Høgskolen flagget onsdag på halv stang.

Vi er et lite og tett kollegium slik at dette har gått inn på oss alle sammen, at hun og hennes barn omkom under sånne tragiske omstendigheter. Hun var en populær og dyktig fagperson, sier Pål Markussen, direktør på Høgskolen i Finnmark til VG Nett.

Han forteller at Høgskolen vil holde en minnemarkering for kvinnen senere.

Les flere nyheter

Personvernpolicy