Kinas ambassadør mener Norge må ta første steg

H.M. Kong Harald mottar Kinas ambassadør, herr Zhao Jun til audiens. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
H.M. Kong Harald mottar Kinas ambassadør, herr Zhao Jun til audiens. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Kinas nye ambassadør til Norge, Zhao Jun, ønsker å bedre det betente forholdet som oppsto etter Nobel-tildelingen i 2010, men sier det er opp til norske myndigheter å ta initiativ og ansvar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Som ny ambassadør fra Kina til Norge er jeg fullt klar over det tunge ansvaret jeg har fått, sier Zhao i et intervju med tidsskriftet Kapital.

– Jeg er villig til å samarbeide med norske myndigheter for å reparere det politiske fundamentet for våre relasjoner slik at man kan kan fremme pragmatisk samarbeid på alle felt. Men som det kinesiske ordtaket sier: «Den som startet bråket, må avslutte det», fortsetter han.

Regimekritiker

Den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo – i kinesiske myndigheters øyne en kriminell – ble i 2010 tildelt Nobels fredspris av Nobelkomiteen, som er oppnevnt av Stortinget. Siden da har flere norske statsråder og andre myndighetsrepresentanter måttet droppe Kina-besøk fordi offisielle møter er blitt avlyst.

– Jeg har merket meg at norske medier bruker ordet «isfront» for å beskrive status quo i vårt bilaterale forhold. Det er riktig at relasjonen Kina-Norge er blitt alvorlig skadd at utdelingen av Nobels fredspris til en kinesisk kriminell og den norske regjeringens støtte med høy profil til utdelingen, og de vanskelighetene i relasjonene varer til i dag, sier ambassadøren.

Les også: Kina forbyr reklame for Hurtigruten

Dypt såret

Han legger ansvaret på norsk side.

– Det er ikke vanskelig å forstå scenariet at norske næringsinteresser har fått vanskeligheter med fremtidig utvikling i Kina, fordi det som ble gjort fra norsk side, såret kinesiske myndigheter og landets 1,3 milliarder innbyggere dypt, sier Zhao Jun.

Les også: Kina forbyr salg av turistreiser til Norge

Les flere nyheter

Personvernpolicy