Gir bare tillatelse til å hente opp døde i kontortiden

Arbeidstilsynet kan ikke gi dispensasjon til å hente opp de døde i Store Kufjorden før kontoret åpner onsdag morgen. – Vi må tilse at arbeidet skjer i betryggende former, sier tilsynslederen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidstilsynet Nord-Norge følger regelverket til punkt og prikke, og der står det at en søknad om dispensasjon fra dykkerforskriften må komme skriftlig, og at saksbehandlingen skal skje skriftlig. Og det kan først skje på kontoret onsdag, ifølge tilsynsleder Johan Furubotn. Han kan ikke motta en skriftlig henvendelse hjemme.

– Vi får dessuten ikke samlet det nødvendige fagpersonellet før onsdag, sier han til NTB.

Les også: Mor og datter funnet omkommet etter havari

– Står ikke om liv

Om tilsynet hadde fått en skriftlig søknad tirsdag, ville det uansett ikke vært aktuelt med et telefonmøte for å gi søknaden en ekspeditt behandling. I mellomtiden ligger to døde mennesker på 40-50 meters dyp. Furubotn framholder at han «har forståelse for den vanskelige situasjonen» som har oppstått.

– Men det står ikke om liv, og det er ikke en nødvergesituasjon. Da er det vår oppgave å sørge for at denne jobben skjer under trygge forhold og i henhold til dykkerforskriften, sier han.

Trykkammer løsningen

Om politiet eller dykkerfirmaet hadde klart å fremskaffe et trykkammer, slik forskriften krever for dykk dypere enn 30 meter, hadde problemet vært ute av verden. Da ville det nemlig ikke vært behov for noen dispensasjon, påpeker Furubotn.

– Vi har gitt politiet en god del navn og telefonnumre til Forsvaret og Hovedredningssentralen, som vi vet vil være behjelpelig med å låne ut et trykkammer, sier han.

Rådgiver Anne Tørseth i Vestfinnmark politidistrikt svarte bekreftende på NTBs spørsmål om politiet prøvde å få tak i et trykkammer tirsdag kveld.

Les flere nyheter

Personvernpolicy