Sarkozys hjem ransaket av fransk politi

Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy har fått kontorene sine ransaket. Foto: Fred Dufour (Reuters)
Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy har fått kontorene sine ransaket. Foto: Fred Dufour (Reuters)

Fransk politi har ransaket ekspresident Nicolas Sarkozys hjem og kontorer i forbindelse med etterforskning av anklager om ulovlig valgkampstøtte, opplyser hans advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge anklagene fikk Sarkozys medarbeidere konvolutter fylt med kontanter fra folk som jobbet for Liliane Bettencourt, arving til kosmetikkimperiet L'Oréal, i forbindelse med valgkampen i 2007.

Om lag ti politimenn og etterforskningsdommer Jean-Michel Gentil deltok i aksjonen som ble gjennomført tirsdag. De var blant annet på kontorer som Sarkozy nylig startet å leie i Paris, og advokatfirmaet hvor han tidligere har jobbet.

Les også: - Sarkozy fikk valgpenger av Gaddafi i 2007

Ifølge avisen Le Monde ble også en bolig som tilhører ekspresidentens kone Carla Bruni-Sarkozy, gjennomsøkt.

Avviser anklagene

Sarkozy har selv avvist alle anklager om ulovlig finansiering av 2007-valgkampen, som han gikk seirende ut av. I år tapte han imidlertid mot utfordreren François Hollande, og dermed har Sarkozy ikke lenger den rettslige immuniteten presidentembetet gir.

Sarkozy og hans familie er for tiden på ferie i Canada, opplyser ekspresidentens advokat Thierry Herzog.

Etterforskerne vil ikke finne noe av interesse, forsikrer han.

– Disse søkene vil som ventet vise seg å være verdiløse, sier Herzog.

Fra før har Sarkozy overlevert sin dagbok til retten for å avkrefte opplysninger fra vitner om at han deltok i møter i Bettencourts hjem.

Les også: Bydelen Sarkozy skulle høytrykksspyle

To besøk

Vitnene det er snakk om, hevder Sarkozy ved minst to anledninger besøkte Bettencourts hjem før valget i 2007.

Sarkozy var på den tida innenriksminister i Frankrike. Han førte en detaljert dagbok over sine aktiviteter, og han var samtidig underlagt et strengt sikkerhetsregime, påpeker Herzog.

Ifølge advokaten viser dagboka at han umulig kan ha vært på besøk hos Bettencourt slik vitnene hevder.

Bettencourt ble selv umyndiggjort i oktober, og hun har dermed mistet råderetten over sin formue på anslagsvis 120 milliarder kroner.

Les også: Regjeringen i Frankrike har offisielt gått av

Rådgiver i søkelyset

Bettencourts familie hevder det er rådgivere som har utnyttet henne, og i politiets søkelys er spesielt to mistenkelige overføringer på 3 millioner kroner hver til Bettencourts nære medarbeider Patrice de Maistre.

Maistre er nå tiltalt for flere kriminelle forhold.

Den første mistenkelige pengeoverføringen ble gjort den 5. februar 2007, to dager før et møte mellom Maistre og Sarkozys valgkasserer Eric Woerth.

Woerth ble senere arbeidsminister. Han gikk av i 2010 da etterforskningen av anklagene om ulovlig valgfinansiering begynte å få tyngde.

Bettencourts regnskapsfører Claire Thibout har sagt at hun flere ganger i 2007 ble bedt om å overføre penger til Woerth.

Les flere nyheter

Personvernpolicy