Finnmark:

Mor og datter omkom i havari

Arkivbilde av båten Maria som tirsdag havarerte i Store Kufjorden i Vest-Finnmark. Foto: Grovfjord Mek. Verksted (NTB scanpix)
Arkivbilde av båten Maria som tirsdag havarerte i Store Kufjorden i Vest-Finnmark. Foto: Grovfjord Mek. Verksted (NTB scanpix)

Kvinnen og hennes datter som ble meldt savnet etter havariet i Finnmark tirsdag, ble funnet omkommet tirsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 42 år gamle kvinnen og hennes halvannet år gamle datter, som begge er fra Alta, er observert i oppdrettsbåten som ligger på 43 meters dyp i Store Kufjorden. Dykkere så de to i 20.30-tiden.

– Dykkere er tilgjengelige for å hente ut de to, og Arbeidstilsynet vil forsøke ¨å behandle politiets søknad om dispensasjon om å dykke tirsdag kveld, sier politimester Torbjørn Aas i Vestfinnmark politidistrikt til NTB.

Les også: Gir bare tillatelse til å hente opp døde i kontortiden

– Nærmeste trykkammer befinner seg i Tromsø, og fraktes hit med bil. Vi forventer å ha det i drift onsdag formiddag, sier politimesteren.

Miniubåt

Kystverkets fartøy NSO Crusader ankom ved 23-tiden tirsdag stedet med en ubemannet miniubåt som skal benyttes i det videre arbeidet.

– Miniubåten har kamera slik at vi kan få visuell kontakt med båten inntil vi får sendt ned dykkere. Fartøyet ligger med kjølen ned på trygg bunn, sier politimesteren.

Han understreker at politiet nå konsentrerer seg om å få de to omkomne opp så fort som mulig av hensyn til de pårørende. Alta kommune har etablert sin kriseledelse etter ulykken.

Seks reddet

Seks personer ble reddet etter at oppdrettsbåten gikk rundt tirsdag ettermiddag nær utløpet av fjorden sør på øya Seiland, som ligger nord for Alta.

– De seks klarte å svømme de 200 meterne fra der båten gikk ned og inn til land. Vi vet ikke om de holdt seg fast i merdene i oppdrettsanlegget på vei innover. Én av de seks ble med kystvaktskipet Nordkapp ut for å vise hvor havariet skjedde, sier redningsleder Tore Hognset ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

Havaristen er en 30 fot stor arbeidsbåt. Båten sank etter at den gikk rundt. Fartøyet ble lokalisert av dykkere klokka 16.25 på nesten 50 meters dyp.

Det blåste vestlig stiv til sterk kuling med kraftig vind og høye bølger i området tirsdag.

Det er funnet vrakrester fra fartøyet lenger inn i fjorden.

Gummibåt

Det var den hurtiggående arbeidsbåten Maria som havarerte. Båten var ny i januar i år og eies av NRS Finnmark, et datterselskap av Norway Royal Salmon (NRS).

Fartøyet, som blant annet er utstyrt med en løftekran, benyttes ved anlegget utenfor Olanes nær utløpet av Store Kufjorden. Det består av i alt åtte merder.

To av de åtte som var involvert i havariet, arbeider ved Store Kufjorden-anlegget.

– Begge reddet seg i land. Én av dem er sjefen for anlegget. Han er i sjokk. Mens de to arbeidet ved en av merdene, kom seks personer kjørende bort til dem i en gummibåt og ba om assistanse. De gikk om bord, og på vei inn har oppdrettsbåten forlist, sier direktør John Binde i NRS til NTB. Han var tirsdag kveld på vei til Alta.

Hovedredningssentralen fikk melding om ulykken klokka 14 fra en av dem som klarte å ta seg til land. Deretter ble en større aksjon satt i gang.

Les flere nyheter

Personvernpolicy