- Traff bakken i 194 km/t

Ulykkesstedet der et helikopter fra Airlift med fem personer om bord styrtet i fjellet ved Vassli, mellom Dalamot og Busete i Hardanger, 4. juli i fjor. Foto: 330 skvadron (Scanpix)
Ulykkesstedet der et helikopter fra Airlift med fem personer om bord styrtet i fjellet ved Vassli, mellom Dalamot og Busete i Hardanger, 4. juli i fjor. Foto: 330 skvadron (Scanpix)

Brå manøvre førte til helikopterstyrten i Ullensvang der fem personer omkom for ett år siden, viser Havarikommisjonens føreløpige rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen, 4. juli, er det nøyaktig ett år siden helikopterulykken i Ullensvang der Tore Bendigtsen Ystanes (39), Siv Holtan (18), Andreas Søvik Fossmark (24), Kjetil Bu (27) og Karianne Ringkjøb Dahl (29) alle mistet livet. Nå har Havarikommuisjonen lagt frem sin foreløpige rapport (PDF) om hva som skjedde.

Les også: Fem bekreftet døde i helikopterulykke i Hardanger

Styrtet på runde to

Helikopteret, som var eid og fløyet av Airlift, ble 4. juli i fjor brukt til å frakte folk ut til en hyttetomt ved Dalamot i Ullensvang. Ulykken skjedde da de første personene allerede var flydd ut til hyttetomta og helikopteret var på vei til å lande med fire personer til.

«Da helikopteret påbegynte nedstigning for innflyging mot hyttetomta, ble de første passasjerene vitner til at det påbegynte en krapp, synkende sving mot høyre. Underveis i svingen syntes helikopteret i følge vitnene å komme ut av styring. På slutten så det ut som det var i ferd med å rette seg opp, men det traff bakken med stor kraft ca. 500 m fra planlagt landingssted og tok øyeblikkelig fyr. Alle fem om bord omkom i ulykken. Helikopteret ble totalskadet», skriver kommisjonen i sin rapport.

- 194 km/t

Helikopteret har ifølge kommisjonen truffet bakken med stor fart.

«Basert på spor på havaristedet er hastigheten forover i kollisjonsøyeblikket beregnet til ca. 105 kt (194 km/t). ( … ) Undersøkelser av vraket har ikke ledet til funn som tyder på at tekniske feil eller uregelmessigheter ved helikopteret kan ha påvirket hendelsesforløpet».

Kommisjonen skriver videre at det sannsynligvis var brå manøvrering som gjorde at piloten mistet kontroll over helikopteret en kort periode og ikke greide å rette dette opp igjen før det var for sent.

Les også:

- Regelverket tar livet av oss

- Lokalsamfunnet er i sjokk

Så slektningene syrte i døden

Familie mistet fire i fjelltragedien

Les flere nyheter

Personvernpolicy