Han vasket seg til OL

MARATONMANNEN: Urige Buta er klar for London-OL. (Foto: Olav Heggø, Fotovisjon)
MARATONMANNEN: Urige Buta er klar for London-OL. (Foto: Olav Heggø, Fotovisjon)

Fram til april jobbet han fulltid som rengjører. Nå skal Urige Buta løpe maraton for Norge under sommer-OL i London.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka ble det klart at etioperen med norsk statsborgerskap er tatt ut til den norske troppen til London-OL. 12. august skal han bryne seg mot kenyanere og etiopere som løper de 42 kilometerne på litt over to timer.

– Nivået i feltet er høyt, men jeg har et mål om å komme blant de 12-15 beste, sier Urige Buta. 33-åringen har 2.09.27 som personlig rekord og er en av Europas beste maratonløpere.

Oppladningen hans har vært litt annerledes enn andre i OL-deltakere i den norske troppen. Mens andre får oppbacking fra sponsorer og idrettslag, vasket Buta gulv 32 timer i uka, blant annet ved Haugesund Toppidrettsgymnas.

I mars tok arbeidsgiveren ISS affære.

– Det er ikke alle som har en OL-kandidat i staben, så vi valgte å gi han lønnet permisjon så han kan konsentrere seg fullt om oppladningen. Det begynner å bli lenge siden velmaktsdagene til Grete Waitz og Ingrid Kristiansen. Nå har Norge en løper å heie på i maratonfeltet igjen, sier Jan Bjørneboe i ISS.

Med ’’Team Buta’’ i ryggen, der flere sponsorer er med, kan langdistanseløperen nå bruke alle kreftene på trening.

– Før var jeg sliten av vaskingen. Nå trener jeg to økter om dagen og kan fokusere kun på det, sier Buta.

Les også: OL-moro koster flesk

Startet sent

Hjemme i Haugesund har han en sønn på snart ett år og en kone som venter på norsk statsborgerskap. Selv fikk han det i 2011, etter åtte år i Norge.

Buta flyktet fra hjemlandet fordi han tilhører det forfulgte oromo-folket i Etiopia, også omtalt som Afrikas kurdere. Faren tilhørte en politisk gruppering på kant med myndighetene. Buta har ikke hørt fra han siden 2003.

Etter et tøft år på asylmottak i Kvinnherad, der de 24 timene i døgnet besto av spising og soving, kom han til Haugesund og møtte trener Erling Askeland. Først da, som 25-åring, begynte Urige Buta å trene systematisk på langdistanseløp.

– Jeg har trent løpere siden 1978 og så fort talentet hans og at han hadde mulighet til å nå langt. Teknikken var der, og han trente intelligent. Han er også svært dedikert mot de målene han setter seg, sier Erling Askeland.

Fra Etiopia hadde han kun sporadisk løpserfaring fra konkurranser på skolen og militæret.

– Jeg begynte utviklingen min i Norge. Jeg visste ikke hvor stort potensialet mitt var, men fikk en antydning da jeg løp mitt første maraton i 2007 og tiden ble 2.13, sier Buta.

Det er to minutter raskere enn verdensrekorden for kvinner.

Både det internasjonale telegrambyrået Reuters og den engelske avisa Daily Mail var nylig i Haugesund for å fortelle leserne sine om Uriges uvanlige vei til OL. De utenlandske reporterne bet seg også merke i de vinterlige treningsforholdene for en norsk maratonløper. Den 1500 meter lange underjordiske tunnelen tilknyttet Haugesunds kloakk ble viet oppmerksomhet.

– For en maratonløper er det ikke nødvendigvis relevant trening å løpe i ring på en bane. Tunnelen er asfaltert, og Haugesund IL har installert lys i taket, sier trener Askeland.

Les også: Thorkildsen har muskelskade i låret

Kun smalt fokus

I løpet av to timer farer det mange tanker gjennom hodet til et vanlig menneske. Rekker man så å filosofere litt mens man løper de 42 195 meterne i en maraton?

– Nei, ikke i det hele tatt. Underveis tenker jeg kun på taktikk og å løpe riktig, det er ikke plass til annet. Det gjelder å finne et tempo der man sparer på kreftene, finne et felt med løpere som holder den farten man har lagt opp til, sier Urige Buta.

Ikke bare formen, men også psyken må være på plass før start.

– Jeg tenker aldri på at jeg har 42 kilometer foran meg og at det er en lang og tung distanse. Maraton er en taktikkdistanse, og man forbereder seg godt, ikke minst mentalt, sier han.

Det blir ikke flere kraftkrevende maratonløp fram mot OL, kun kortere distanser. 14. juni løper han en 5000-meter i Göteborg. I juli blir det høydeopphold og et gateløp.

– Formen er god. Nå trener jeg på å få fart i kroppen, sier Buta.

Etter OL ser han og treneren videre.

– Ambisjonen er å ta medalje i EM i Zürich i 2014. Det er først nå at Urige har fått forholdene lagt til rette for å utvikle seg optimalt, sier Erling Askeland.

Selv har Urige Buta tenkt å utfordre bestenoteringen sin i nær fremtid.

– Målet er å komme ned på 2.07-2.08. Det kan jeg klare. Kanskje 2.06 også, sier Buta.

Den olympiske maratonrekorden for herrer er fra Beijing-OL i 2008, da kenyaneren Samuel Wanjuri løp på 2.06.32.

Les også:

Norge rykket opp til superligaen i lag-EM

Northug: Bolt er et forbilde

To døde under maraton

Thorkildsen tilbake med seier

Les flere nyheter

Personvernpolicy