Al-Assad angrer på nedskyting av tyrkisk fly

Syrias president Bashar al-Assad intervjues av statlig fjernsyn. Foto: Scanpix/EPA/SANA.
Syrias president Bashar al-Assad intervjues av statlig fjernsyn. Foto: Scanpix/EPA/SANA.

President Bashar al-Assad sier i et ferskt intervju at han skulle ønske at Syria ikke hadde skutt ned et tyrkisk militærfly i slutten av juni.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den tyrkiske avisen Cumhuriyet som har intervjuet den pressede presidenten i Syria. I intervjuet sier al-Assad at Syria ikke var klar over at flyet var tyrkisk før etter at det var skutt ned.

– «Vi skulle ikke ha skutt det ned», sier jeg til meg selv hele tiden, forteller al-Assad til avisen.

– Fikk ikke informasjon

Tyrkia mener flyet var i internasjonalt luftrom da det ble skutt ned av Syria 22. juni. Damaskus står fast på at flyet fløy over deres territorium. I intervjuet sier den syriske presidenten at flyet befant seg i en luftkorridor som israelske fly har oppholdt seg i tre ganger tidligere.

– Vi skjøt det ned fordi vi ikke så flyet på radaren. Det ble heller ikke gitt nødvendig informasjon fra flyet. Jeg hadde selvsagt blitt glad hvis flyet hadde vist seg å være israelsk, forteller al-Assad.

Les også: - Avhoppere fra den syriske hæren flyktet til Tyrkia

Skulle det vise seg at flyet likevel befant seg i internasjonalt luftrom, vil ikke Syria nøle med å komme med en unnskyldning, sier han.

Ønsker ikke opptrapping

Forholdet mellom Syria og Tyrkia er blitt svært spent som følge av nedskytingen, men al-Assad understreker at han ikke vil la det utvikle seg til åpne kamper.

– Krigshandlinger vil skade begge land, påpeker han.Al-Assad sier at Syria ikke kommer til å sende militære forsterkninger til grensen mot Tyrkia, uavhengig av hva nabolandet måtte foreta seg.

Les flere nyheter

Personvernpolicy