Jehovas vitner provoserer med oppdragelsesfilm

– Magi er ondskap fra Satan, er budskapet i animasjonsfilmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kristne trossamfunnet Jehovas vitner samlet i helgen 7.000 mennesker på stevne i Vikingskipet. På programmet sto blant annet bibelundervisning, bønn og dåp av nye vitner – og lansering av en ny animasjonsfilm rettet mot barn.

I filmen leker en liten gutt med en trollmannfigur han har fått av en venn, noe hans mor ikke lar gå upåaktet hen. Hun konfronterer sønnen, og forklarer at magi er ondskap fra Satan. Hun skremmer ham med tanken på hva som skjedde da Adam og Eva var ulydig mot Jehova, og det ender med at han må kaste leken i søppelkassen.

Ifølge Hamar Arbeiderblad, som først omtalte saken, be­skrev Tor Sa­muel­sen i Jehovas vitner fil­men som et «fan­tas­tisk hjel­pe­mid­del som små­barns­for­eld­re vil set­te stor pris på».

Vekker reaksjoner

Bo Juel Jensen, som brøt ut av Jehovas vitner for 18 år siden, raser over innholdet i filmen.

– Det å in­tro­du­se­re et lite barn for en over­na­tur­lig su­per­skap­ning med onde hen­sik­ter over­for en an­nen fan­ta­si­fi­gur er gan­ske drøyt. Gut­ten i den­ne fil­men har fått låne en fantasileke av ven­nen sin, og han kun­ne bare ha gitt den til­ba­ke. Men nei, den skal kas­tes. Den syke mo­ra­len er at hvis du le­ker med feil plast­le­ke, vil Gud straf­fe deg slik han gjor­de med Adam og Eva, sier han til Hamar Arbeiderblad.

Les også: Sterk kritikk for å ha gitt blod til Jehovas vitne

– Tenker forskjellig

Presseansvarlig Øystein Gaathaug i Jehovas vitner opplyser til ABC Nyheter at dette bare er den første av en rekke filmer som vil bli publisert på deres internettsider i løpet av neste år.

Han har forståelse for at folk reagerer på innholdet.

– Jeg skjønner at vi skiller oss ut, men vi velger å følge prinsippene i Bibelen selv om samfunnet for øvrig ikke gjør det, sier Gaathaug til ABC Nyheter.

– Vi tenker forskjellig, sånn er det bare.

Les også: Fikk 166 mill etter overgrep fra Jehovas vitne

Internasjonal oppmerksomhet

Filmen, som er blitt dubbet på flere språk, har allerede blitt et internettfenomen. Oppstusset har blitt karakterisert som en PR-skandale for Jehovas vitner.

Trollmannfiguren har på engelsk navnet «Sparlock the Warrior Wizard». I sosiale medier blir figuren omtalt som et symbol for frigjøring fra undertrykkende religion. Han har blant annet fått en egen nettside dedikert til seg, «Savesparlock.org», og Sparlock-effekter som kaffekrus og t-skjorter er i salg i nettbutikker.

I mai gikk det ifølge Nettavisen rykter om at han også ville dukke opp i en episode av den satiriske TV-serien The Simpsons.

Les også: Jehovas Vitne beskyldes for å beskytte pedofil

Les flere nyheter

Personvernpolicy