Slik kan du trene hjernen i sommerferien

Å reise et nytt sted kan gi god hjernetrim i ferien, det samme kan lesing, språklæring og sudokuløsning. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Å reise et nytt sted kan gi god hjernetrim i ferien, det samme kan lesing, språklæring og sudokuløsning. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tenk annerledes, gi deg selv noen nye opplevelser og kjenn at hjernen jobber litt ekstra i sommermånedene. Er du heldig får du følelsen av at tiden ikke renner vekk mellom fingrene på deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hukommelsestester handler ofte om å huske ord, ansikter og tallrekker, men å trene hjernen kan være mye mer enn det. Stikkord er å bryte ut av rutiner, variere litt og tenke på nye måter.

– Ferien er et ypperlig utgangspunkt, for da har man gjerne mulighet til å gjøre litt nye ting. Å reise et helt nytt sted er utvilsomt en utfordring for hjernen og hukommelsen. Alt fra å sette seg inn i geografi på et nytt sted til å oppleve en ny kultur kan sette hjernen igang, sier lege og hjerneforsker Andreas Engvig ved Senter for studier av menneskelig kognisjon ved Universitetet i Oslo. Kognisjon vil si tenkning og det å tilegne seg ny kunnskap.

Nye smaker, lukter og lyder skaper nye assosiasjonsmuligheter. Å lære seg noen gloser på et helt nytt språk kan bli en nyttig treningsøkt for hjernen.

Les også: Daglig hjernetrim forebygger aldringstegn

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ta tiden tilbake

For dem som har faste ferierutiner og sverger til det kjente og kjære, er det også mange muligheter for å bruke hodet på en litt annerledes måte. Velg en annen reiserute til hytta. Test ut noen nye gjøremål eller matretter. Skru av TV-en en kveld og bruk tid på å mimre litt sammen. Hjelp hverandre å hente fram noen gode fellesminner fra hukommelsen.

Å gjøre litt andre ting enn man pleier, er en god idé og kan ha andre positive effekter:

– Hvis man er vant til å følge tradisjoner, fastsatte rutiner og mønstre i stor grad, bli det vanskelig å skille dagene fra hverandre. Tradisjoner er bra, men feirer du jula på samme måte 40 år på rad, er det vanskelig å skille det ene året fra det andre. Gjentatte, like opplevelser vil ikke prioriteres i hukommelsen, og med mindre de skiller seg ut kan de gå i ett med hverandre. Hvis alle dagene blir for like, virker det som tiden går fortere, sier Engvig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved å variere danner man nye hukommelsesspor, nye assosiasjoner og nye hukommelsekart. Det kan gi følelsen av å ha opplevd mer.

Prøv deg på oppgaver fra ABC-Nyheters hjernetrim-kategori.

Jobb er bra trening

God hjernetrim inkluderer også aktiviteter som sudoku- og kryssordløsing, brettspill og tid til å lese. Engvig understreker at stimulans av hukommelse og hjerne må være lystbetont om det skal ha positiv effekt.

– Det skal være såpass utfordrende at det knaker litt, men det må ikke bli enda et gjøremål som skal presses inn i en allerede stressa hverdag, sier han.

For dem som ikke skal på ferie og er i full jobb kan det hende at arbeidet i seg selv er hjernetrim nok:

– Å være i jobb er en fin arena for mental trening. Det ligger daglige utfordringer i å møte nye mennesker, løse nye oppgaver og forholde seg til tidsfrister, sier Engvig.

Les også:

Ser du ansiktene i landskapet?

Hvor mange ansikt ser du i rommet?

Hvor mange pandaer ser du?

Umulig å løse?

Ser du hvem dette er?

Les mer fra ABC Nyheter