Astrid Sehl (33) løslatt etter skytedrama

– Vi er lykkelige over å være i live

Den frigitte norske hjelpearbeideren Astrid Sehl kom til Nairobi mandag sammen med de tre kollegene fra Flyktninghjelpen etter tre dramatiske døgn. De fire ble bortført i Kenya fredag. Foto: Thomas Mukoya (Reuters)
Den frigitte norske hjelpearbeideren Astrid Sehl kom til Nairobi mandag sammen med de tre kollegene fra Flyktninghjelpen etter tre dramatiske døgn. De fire ble bortført i Kenya fredag. Foto: Thomas Mukoya (Reuters)

Alle de fire norske Flyktningehjelpen-medarbeiderne, blant dem Astrid Sehl, kom uskadd fra skuddvekslingene der en av gisseltakerne ble drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angrepet mot Flyktninghjelpen
* En kolonne med tre biler ble fredag angrepet av væpnede menn inne i flyktningleirkomplekset Dadaab ved grensen mellom Kenya og Somalia.


* Bilene fraktet hjelpearbeidere fra den norske organisasjonen Flyktninghjelpen, blant dem generalsekretær Elisabeth Rasmusson.

* Fire hjelpearbeidere er savnet etter angrepet: En nordmann, en canadier, en pakistaner og en filippiner.

* En innleid kenyansk sjåfør ble drept.

* To lokalt ansatte i Flyktninghjelpen ble skadd, en alvorlig og en lettere.

* Bilen kidnapperne rømte i, ble funnet forlatt 30 kilometer fra Dadaab.

* Det er ikke klart hvem som står bak angrepet.

(Kilder: Reuters, AFP, Flyktninghjelpen, kenyanske myndigheter) (©NTB)

– Det var som om en 150 kilo tung bør ble tatt av mine skuldre, forteller Flyktninghjelpens generalsekretær Elisabeth Rasmusson om hvordan hun opplevde å få bekreftet at hennes fire kolleger var i god behold.

Astrid Sehl er samfunns- og informasjonssjef for Flyktninghjelpen på Afrikas Horn og har tidligere jobbet som utenriksjournalist i flere norske medier.

– Det siste vi fikk høre før Astrid gikk på flyet, var at hun var i god behold, ved godt mot og ser ut til å ha taklet denne påkjenningen veldig bra. Men det er først under debrifingen i Nairobi at vi får vite hvordan hun har det psykisk, sier Rasmusson til NTB.

- Lykkelige

– Vi er lykkelige over å være i live, og vi er lykkelige over at dette har fått en slutt, sa ett av de frigitte gislene, kanadiskpakistanske Qurat-Ul-Ain Sadozai ifølge AFP da de fire kom tilbake til Kenyas hovedstad Nairobi mandag.

Det var mandag morgen somaliske soldater aksjonerte mot gisseltakerne. Under aksjonen oppsto det skyting, hvor en av gisseltakerne ble drept, skriver NRK.

Gisseltakerne skal ha kapret en buss som de skulle flykte med etter å ha kidnappet hjelpearbeiderne. Denne skal ha punktert, og kidnapperne og gislene fortsatte til fots.

Somaliske soldater skal ha patrulert grenseområdene siden bortføringen ble kjent fredag, og stoppet en buss som var på vei til gisseltakerne med forsyninger. Personene i bussen skal ha fortalt politiet hvor gisseltakerne oppholdt seg.

Les også: - Ingen kidnappere har kontaktet Flyktninghjelpen

Lettere skuddskade

De fire som ble frigitt i en aksjon i regi av kenyanske myndigheter natt til mandag er 33 år gamle Astrid Sehl fra Norge, 40 år gamle Glenn Costes fra Filippinene og de to canadierne Steven Dennis (37) og Qurat-Ul-Ain Sadozai (38). Det skal etter planen lande i den kenyanske hovedstaden i 15-tiden mandag.

Filippineren Glenn Costes har fått en lettere skuddskade i beinet, mens de øvrige skal være i god behold og ifølge Rasmusson ha blitt behandlet bra av kidnapperne.

Motiv

– Vi vet ikke hvem som var angriperne. Vi vet heller ikke hva som var motivet, for vi har verken hatt direkte eller indirekte kontakt med dem som sto bak. Kenyanske myndigheter har heller ikke sagt noe til oss om hvem de tror står bak, sier Rasmusson.

Canadiske Dennis har vært i kontakt med familien sin, som har fortalt Flyktninghjelpen at hjelpearbeiderne hadde fått mat, drikke og hvile av gisseltakerne. De hadde gått lenge, men sakte, til fots, forteller Rasmusson.

Les også: Flyktninghjelpen angrepet i Kenya

Mat og vann

Etter en dramatisk flukt slapp generalsekretæren selv så vidt unna da væpnede menn angrep organisasjonens bilkolonne i flyktningleiren Dadaab i Kenya fredag. Siden har Flyktningleiren stanset alle prosjekter som ikke regnes som livsnødvendige. Men 100.000 mennesker er fortsatt avhengige av den norske organisasjonen for å få mat og vann.

– Vi kommer til å gjøre en veldig grundig gjennomgang av hele Dadaab-operasjonen og sikkerheten, og ta innover oss at situasjonen i Dadaab er ekstremt komplisert og kritisk. Men vi må også huske at det er 500.000 flyktninger i Dadaab som er helt avhengige av humanitær hjelp, så vi kan ikke stoppe den livsnødvendige hjelpen over natten, sier Rasmusson.

Somaliske styrker?

Det var somaliske regjeringsstyrker som mandag morgen opplyste at de fire hjelpearbeiderne var frigitt i en aksjon i nærheten av den sørsomaliske byen Dhobley den nedre Juber-regionen, som grenser til Kenya.

Ifølge kenyanske og somaliske forsvarskilder som nyhetsbyråene AFP og Reuters har snakket med, var operasjonen et samarbeid mellom kenyanske og somaliske styrker. Andre opplysninger går ut på at den regjeringsvennlige militsen Ras Kamboni deltok i frigjøringen. Flyktninghjelpen kan ikke bekrefte at somaliske styrker deltok i aksjonen.

Les også: Flyktninghjelpen blir i Kenya

Les flere nyheter


Personvernpolicy