79-åring kåret til «Miss Holocaust Survivor»

79 år gamle Hava Hershkovitz gikk til topps i en kontroversiell missekåring i Israel. Foto: EPA/ABIR SULTAN / NTB scanpix.
79 år gamle Hava Hershkovitz gikk til topps i en kontroversiell missekåring i Israel. Foto: EPA/ABIR SULTAN / NTB scanpix.

79 år gamle Hava Hershkovitz ble torsdag kåret til den vakreste overlevende fra Holocaust. - Fullstendig smakløst, raser kritikerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En skjønnhetskonkurranse utenom det vanlige vekker sterke følelser i Israel.

Kledd i sine fineste klær gikk 14 overlevende fra Holocaust over den røde løperen i den israelske byen Haifa torsdag for å konkurrere i skjønnhet og i å ha den sterkeste historien fra andre verdenskrig.

Til slutt var det 79 år gamle Hava Hershkovitz som gikk til topps i den kontroversielle konkurransen. Hershkovitz måtte i ung alder flykte fra Romania, og klarte å slå sine 13 motstandere i alderen 74 til 97 år i finalen.

Tett på 300 kvinner hadde registrert seg for å delta i skjønnhetskonkurransen, skriver BBC.

- Smakløst

Arrangørene hevder konkurransen var ment som en feiring av livet. Men kritikerne raser og kaller arrangementet smakløst.

Les også: Holocaust-overlevende: Dårlig idé med Utøya-turer

– Å vurdere overlevende fra jødeforfølgelsen etter utseendet er fullstendig makabert, sier Collete Avital, leder for paraplyorganisasjonen for de overlevende fra Holocaust, til nyhetsbyrået AP.

– Å berike eldres liv er en god ting, men å arrangere et misseshow for overlevende kledd i vakre klær gjør slett ikke livet deres mer meningsfullt, hevder Avital.

Flere hundre søkere

Shimon Sabag, leder for organisasjonen som stod bak torsdagens arrangement, sier på sin side at de 14 finalistene ble valgt ut fra flere hundre søknader basert på deres personlige historier samt bidragene deres i lokalsamfunnene rundt om i Israel.

– Utseendet teller bare ti prosent i konkurransen, sier Sabag.

Les også: Hitler brukt i tyrkisk sjamporeklame

Den gråhårede vinneren er imidlertid god fornøyd.

– I denne alderen er det ikke så lett å delta i en skjønnhetskonkurranse. Men vi er alle sammen med for å vise at vi forstatt lever, sier Hava Hershkovitz til nyhetsbyrået AP.

Rundt seks millioner jøder ble drept av nazistene under andre verdenskrig.

Omlag 200.000 overlevende fra Holocaust er fortsatt i live i Israel.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy