Syrere stempler overgangsplan som fiasko

Verdens stormakter ble lørdag enige om en avtale om en syrisk overgangsprosess, men Russlands utenriksminister Sergej Lavrov hadde en annen tolkning av avtalen enn sin amerikanske kollega Hillary Clinton. Foto: Valentin Flauraud / Reuters / NTB scanpix.
Verdens stormakter ble lørdag enige om en avtale om en syrisk overgangsprosess, men Russlands utenriksminister Sergej Lavrov hadde en annen tolkning av avtalen enn sin amerikanske kollega Hillary Clinton. Foto: Valentin Flauraud / Reuters / NTB scanpix.

Både regimet og opposisjonen i Syria stempler stormaktenes plan for en overgangsprosess i landet som en fiasko.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det syriske regjeringspartiets organ Al-Baath skrev søndag at møtet i Genève dagen før mest av alt lignet en oppblåst utgave av FNs sikkerhetsråd. Deltakerne sto for nøyaktig det samme som man kjenner fra diskusjoner i Sikkerhetsrådet, mente avisen.

Opposisjonsgruppen Lokale Samordningskomiteer (LCC) framholdt at Genève-møtet ikke førte til virkelige endringer i kravene som Russland tidligere har stilt til Bashar al-Assads regime i Damaskus.

– Det er bare snakk om endrede formuleringer, hevdet LCC.

Les også: Annan: Enighet om støtte til syrisk overgangsstyre

Verdens stormakter ble enige om at det i en overgangsfase må dannes en nasjonal samlingsregjering i Syria med full utøvende makt, kunngjorde spesialutsending Kofi Annan etter lørdagens møte. Partene må på nytt forplikte seg til våpenhvile og politisk dialog, krevde han.

– En hån

Den tidligere lederen for paraplyorganisasjonen Det syriske nasjonalrådet (SNC), Burhan Ghalioun, er knusende i sin kritikk. Han mener det er en hån å forestille seg at syriske opposisjonelle skal kunne forhandle med «sin bøddel, som på 16 måneder ikke har sluttet å voldta kvinner, drepe og torturere».

– Det syriske folket har bare en mulighet nå, og det er å utkjempe en folkets frigjøringskrig, sa han og beskrev Genève-møtets avtale om en overgangsprosess som en farse.

Les også: Annan med skarp advarsel om Syria

SNCs talskvinne Basma Qadmani var mer forsiktig i sine uttalelser. Planen har noen få positive elementer, mente hun, før hun la til:

– Viktige elementer er fortsatt for tvetydige, og planen er for vag til at vi kan forutse virkelig og umiddelbar handling.

Stormaktene uenige

Heller ikke stormaktene ser ut til å være enige om hva Genève-avtalen egentlig innebærer, ikke minst med tanke på Syrias president Bashar al-Assads skjebne. Før blekket var tørt på avtalen, kom USA og Russland med hver sin tolkning av overenskomsten.

Mens USAs utenriksminister Hillary Clinton snakket om at Assad nå må forstå at hans dager er talte, var tonen en annen fra hennes russiske kollega Sergej Lavrov. Han mener avtalen ikke i det hele tatt innebærer at Assad må gå av.

Les også: Stormakter forsøker å redde Annans Syria-plan

Ifølge Annan kan både personer fra Assad-regimet og fra opposisjonen sitte i overgangsregjeringen. Den skal dannes ved gjensidig samtykke mellom partene.

Også Annan sier det vil være opp til syrerne selv å bestemme Assads fremtid, noe den kinesiske utenriksministeren sluttet seg til.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy