KVARTFINALE I FOTBALL-EM: England – ItaliaItalia videre på straffer

DAGENS HELTER: Keeper Buffon reddet og Diamanti avgjorde for Italia da laget slo ut England i kvartfinalen søndag. Jublende lagkamerater kommer løpende til. Foto: Epa

Vant 4-2 etter at Ashley Cole og Ashley Young bommet for England.

Fakta om kampen:

England – Italia 0-0 (2-4 etter straffer)

55.590 tilskuere

Mål (alle i straffesparkkonkurransen): 0-1 Mario Balotelli, 1-1 Steven Gerrard, 2-1 Wayne Rooney, 2-2 Andrea Pirlo, 2-3 Antonio Nocerino, 2-4 Alessandro Dimanti

Dommer: Pedro Proença, Portugal

Gult kort: Andrea Barzagli (82) og Christian Maggio (94), Italia

Italia er klar for semifinale mot Tyskland, mens England nok en gang røk ut av et mesterskap etter tap i straffekonkurranse.

Ingen av lagene hadde noen særlig god statistikk på straffsparkkonkurranser før søndagens kvartfinale.

I tidligere mesterskap har Italia vunnet to av seks straffesparkkonkurranser, mens England bare har én av seks straffetriumfer i EM og VM.

Les minutt-for-minutt-referat fra kampen i ABC Nyheters live-senter

Startet forrykende

Men selv om det ble seks mål til slutt, endte søndagens kvartfinale med 0-0 etter ordinær tid – den første 0-0-kampen hittil i EM.

Det stod imidlertid ikke på målsjansene verken for England eller Italia, og kampen startet forrykende.

Allerede etter tre minutter var Daniele De Rossi nær å skru italienerne i ledelsen. Et fantastisk langskudd på halv volley endte i stolpen rett ved krysset. Dette hadde trolig blitt EMs fineste mål hvis ballen hadde gått inn.

Like etter fikk England en stor mulighet, men Glen Johnsons skudd fra fem meter gikk så å si rett på Buffon.

Spillet bølget frem og tilbake det første kvarteret, men så tok England mer over og skapte flere farligheter.

Glen Johnson fant Rooney, som ble matchvinner og sikret engelsk kvartfinaleplass i forrige kamp mot Ukraina. Men denne gang gikk United-spillerens heading like over.

Italia tok over spille i slutten av omgangen, før de også i 2. omgang startet med en stor sjanse til Italia. De Rossi fikk ballen på fem meter, men traff dårlig, og skuddet gikk utenfor.

Utover i omgangen ble kampen mer en stillingskrig, og ingen av lagene klarte altså å skåre i løpet av ordinær tid.

Diamanti avgjorde

Dermed var det klart for ekstraomganger.

Også det endte målløst, selv om Italia fikk ballen i mål fem minutter før slutt i 2. ekstraomgang. Antonio Nocerinis nettkjenning ble korrekt annullert for offside.

Kampen måtte dermed avgjøres fra straffemerket.

Mario Balotelli på Italia tok den første straffen og gjorde ingen feil. Det gjorde heller ikke Steven Gerrard på Englands første straffe. Men så bommet Riccardo Montolivo for Italia, og Rooney forsterket Englands håp om en sjelden straffekonkseier med sitt straffetreff.

Seierssultne italienere følger spent med på kampen på en fortausrestaurant i Firenze. (Foto: Tor Strand/ABC NyheterSeierssultne italienere følger spent med på kampen på en fortausrestaurant i Firenze. (Foto: Tor Strand/ABC Nyheter

Håpet brast imidlertid kort tid etter siden England bommet på de to neste straffene sine.

Ashley Young traff tverrliggeren, mens Gianluigi Buffon reddet Ashley Coles forsøk. Og siden både Andrea Pirlo frekt chippet ballen i mål og Antonio Nocerino trygt satte straffen i nettet for Italia, kunne Alessandro Diamanti avgjøre på stillingen 3-2.

Han gjorde ingen feil og sendte italienerne til semifinale mot Tyskland.

Kampen spilles på torsdag, dagen etter at Spania og Portugal spiller om finaleplass.

Få semifinaler for begge lag

Engelskmennene må derimot reise skuffet hjem etter nok et kvartfinaletap.

1996 var sist gang England var i en semifinale. Som vertsland for europamesterskapet møtte de Tyskland i semifinalen. England tapte, nær sagt selvfølgelig, på straffespark. England har for øvrig aldri klart å komme seg til EM-finale.

Englands kaptein Steven Gerrard følte foran kampen at tiden var inne for England å prestere.

Les saken: På tide å ende all smerten

Det gikk ikke som han håpet. Men for Italia er semifinaleplassen kjærkommen. Også de har ofte slitt i kvartfinalene i EM.

Italia har vunnet EM bare én gang; på hjemmebane i 1968. Og etter det har italienerne bare vært i semifinalen to ganger: I 1988, da de røk ut mot Sovjetunionen, og i 2000, da de slo ut Nederland etter straffesparkkonkurranse, men tapte finalen mot Tyskland.

Sist England og Italia møttes, var i en vennskapskamp i 2002. Da vant Italia 2-1.

Lagenes vei i EM

England startet EM med et 1-1-oppgjør mot Frankrike , før engelskmennene slo Sverige ut av EM etter en dramatisk 3-2-seier . I tredje kamp mot vertsland Ukraina var Wayne Rooney tilbake for England etter å ha sonet karantene de to første kampene. Han merkerte seg med å bli matchvinner tidlig i 2. omgang. Det hører med til historien at Ukraina hadde en ball i mål senere i omgangen, men det endte altså 1-0 til England.

Mens du venter på kampstart kan du teste EM-kunnskapene i Avsparks daglige EM-quiz.

Italia imponerte med 1-1 i gigantoppgjøret mot Spania i sin åpningskamp. Samme resultat ble det mot Kroatia , før Balotelli kom inn og sikret Italia kvartfinaleplass da Irland ble slått 2-0 i siste gruppespillkamp.