Statoil om regjeringens viktigste klimatiltak:- Fangst og lagring av CO2 blir ikke kommersiell på minst 20 år

- Vi kan ikke la være: Inger Marie Norheim (til høyre) fra Statoil slår fast at det må satses på fangst og lagring av CO2. Da blir det for sent, mener WWFs Samantha Smith.
- Vi kan ikke la være: Inger Marie Norheim (til høyre) fra Statoil slår fast at det må satses på fangst og lagring av CO2. Da blir det for sent, mener WWFs Samantha Smith.
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Å utvikle fangst og lagring av CO2, CCS, er et nøkkelelement for Norge i klimakampen, sa norsk regjeringstalsmann på Rio+20. - Det vil ta minst 20 år å gjøre CCS kommersiell, slår Statoils klimasjef fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
To toppmøter i Rio

FN avholdt sitt aller første toppmøte om miljø i Stockholm i 1972.

Earth Summit, Jordas Toppmøte, ble så arrangert som FNs konferanse om miljø og utvikling (UNCED) i Rio de Janeiro i juni 1992.

Rundt 20.000 delegater, organisasjoner og aktivister strømmet til.

Les om Rio-toppmøtet

Rio+20: 20 år etter gjør FN nok et forsøk på å sette miljø og utvikling på dagsordenen igjen, ved å arrangere et nytt Rio-toppmøte 20. - 22. juni 2012.

Les om Rio+20

RIO DE JANEIRO, BRASIL (ABC Nyheter):

- Klimautslippene utgjør som kjent en stor utfordring. Det er et gap mellom tiltak som er vedtatt i dag, og målet om at temperaturen ikke skal stige mer enn to grader. Å utvikle fangst og lagring av CO2, CCS, er et nøkkelelement.

Det sa politisk rådgiver Audun Garberg (SV) da Norge og De forente arabiske emirater (UAE) i fellesskap avholdt et seminar under FN-toppmøtet Rio+20.

- Norge er, og ønsker å være, ledende i å utvikle CCS, slo Garberg fast.

- Ikke på 20 år

Men da skal Stoltenberg-regjeringen være tålmodig, skal vi tro Statoils klimadirektør Hege Marie Norheim, som satt i panelet på møtet.

Først helte WWFs globale klima-leder Samantha Smith kaldt vann i blodet på de to fossil-nasjonene som arrangerte møtet.

- WWF har vært blant de få miljøorganisasjonene som har stilt seg åpne til CCS. Men nå har vi snudd. Vi ser at CCS kommer for sent, og blir for dyrt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er vi uenige i. Vi mener det er riktig å bruke penger på CCS fordi det er utrolig viktig å avkarbonisere fossilt brensel i framtida – ikke minst på grunn av veksten i Kina og India, sa Norheim.

- Men vi trenger minst 20 år før CCS blir kommersielt anvendelig, sa hun så.

Les også: Holmås undertegnet avtale om 850 millioner til grønn energi.

Tvil om «månelanding»

Selv har Statoil utsatt beslutningen om fullskala rensing der statsminister Jens Stoltenbergs «månelanding», rensing og fangst av CO2 ved raffineriet på Mongstad, skulle skjedd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Først i 2016 vil det bli tatt en beslutning for eller imot å investere i fullskala rensing der. I år åpnet imidlertid testanlegget på Mongstad, som skal fange, men ikke lagre, 100.000 tonn CO2.

Se Stoltenberg under åpningen: – CCS kan løse energidilemmaet og løfte folk ut av fattigdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så var Stoltenbergs tanke at CCS-teknologien som utvikles på Mongstad, skal bidra til en teknologi som blir så billig at den kan brukes i mange land.

- La oljen bli

- WWF og andre miljøorganisasjoner er dypt, dypt skuffet over resultatet her på Rio+20. Jeg liker ikke å bruke sterke ord. Men ordet «katastrofe» er realistisk, sa Samanta Smith.

- Hvis Norge og UAE skal oppnå klimamålet, må to tredjedeler av ressursene forbli i grunnen. Dere kan argumentere med at det får bli opp til forbrukerne. Men noe må også skje på produksjonssiden, sa Smith.

Men det hørte ikke politisk rådgiver Garberg. Han forlot møtet etter at han selv hadde snakket, og overlot valplassen til den arabiske miljøvernministeren.

Bekymret energibyrå

Philipe Benoit, leder for energieffektivisering og miljø i Det internasjonale energibyrået IEA, gjorde klart at IEA er bekymret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det virker som om land tror de har fem-sju år mer på å endre seg, enn de i virkeligheten har, sa IEA-eksperten.

- Hydrokarboner er viktig for å gi tilang til energi for alle. Men to-gradersmålet krever renere karbon og også et skifte til fornybar energi, sa Benoit.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi ser CCS som er avgjørende spørsmål. Men vi er bekymret for den langsomme framgangen for CCS. Videre mener vi at 50 prosent av gevinstene må komme fra energieffektivisering, sa Benoit.

Statoils kjærlighetsforhold

Statoils Inger Marie Norheim kunne love mindre forurensende fossil energi:

- Statoil vil ha handling. Vi vil ikke ha noen katastrofe. Vi jobber sammen med FNs generalsekretær i initiativet for bærekraftig energi til alle, sa Norheim og fortsatte:

- Statoil har et kjærlighetsforhold til gass. Å skifte fra kull til gass, er en lavthengende frukt. Det vil redusere utslippene med 70 prosent. Og fornybar energi er partneren i kjærlighetsforholdet. Det er et godt par. Når det ikke er sol eller vind, kan gass utfylle på minutter. Og det er akkurat det fornybar-energien trenger.

- Selv om vi skifter fra kull til gass, vil vi ifølge IEA være på vei mot 3 graders temperaturstigning, hevder imidlertid WWFs Samantha Smith.

- Bruk heller de store summene som går til CCS, på å utvikle lagringsmuligheter for fornybar energi, sier hun.

Les flere nyheter fra FN-toppmøtet Rio+20.

Les andre nyheter