Krass kritikk etter at Paraguays president ble avsatt

Paraguays nye president Federico Franco smiler fornøyd etter innsettelsen fredag. AFP PHOTO/Jorge ROMERO
Paraguays nye president Federico Franco smiler fornøyd etter innsettelsen fredag. AFP PHOTO/Jorge ROMERO
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere latinamerikanske land nekter å anerkjenne Paraguays nye president Federico Franco etter at forgjengeren Fernando Lugo ble avsatt og skal stilles for riksrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og det er ikke bare land med venstreorienterte regimer, som Bolivia, Nicaragua og Venezuela som protesterer. Også land med sentrums- eller høyreregjeringer, som Argentina og Chile, reagerer kraftig på det som har hendt i Paraguay.

Lugo selv mener han har vært utsatt for noe som ligner et kupp.

– Dette er mer enn et kupp, det er et parlamentarisk kupp som framstilles som en lovlig prosess, sier han.

Nasjonalforsamlingen i Paraguay avsatte Lugo fredag etter først å ha vedtatt at han skal stilles for riksrett. Bakgrunnen er at et flertall av de folkevalgte mener Lugo ikke gjorde nok for å forhindre de voldsomme sammenstøtene mellom politi og jordløse bønder som kostet 17 mennesker livet i forrige uke.

Selv den nyinnsatte presidenten, tidligere visepresident Frederico Franco, sier han ble overrumplet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Prosessen gikk for fort, sier han.

Demonstrasjoner

Om lag 3.000 demonstranter samlet seg fredag utenfor nasjonalforsamlingen for å vise sin støtte til Lugo. Flere hundre politifolk sperret av området for å skille dem fra mindre grupper med Lugo-motstandere.


UNASUR, unionen for søramerikanske land, er svært bekymret og har advart mot å la en eventuell riksrettsprosess gå så fort at Lugo ikke får mulighet til å forberede sitt eget forsvar.

I verste fall vil UNASUR innføre sanksjoner mot Paraguay, sier unionens generalsekretær Ali Rodriguez fra Venezuela.

Paraguays avsatte president Fernando Lugo. Foto: AP Photo/Jorge SaenzParaguays avsatte president Fernando Lugo. Foto: AP Photo/Jorge Saenz

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En trussel

Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) mener Lugo er utsatt for et kupp.

– Dette mener vi er veldig bekymringsfullt, først og fremst fordi det er trussel mot hele det demokratiske systemet i landet, sier styreleder Hanna Kvamsås.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kuppet vil også kunne skape opptøyer på samme måte som ved kuppet i Honduras i 2009, hvor man har sett omfattende menneskerettighetsbrudd, sier hun.

– Paraguay er et av landene i verden med skjevest fordeling av landområder. 80 prosent av den fruktbare jorda i landet er i hendene på 1 prosent av befolkningen, mens 85 prosent av bøndene bare har tilgang på 6 prosent. Lugo gikk til valg på en omfordelingspolitikk der han støttet de fattiges krav om å få tildelt jord, sier Kvamsås.

Demonstrasjoner mot avsettelsen av presidenten brøt ut etter det som beskrives som et kupp. Foto: AFP PHOTO/Alejandro PAGNI Demonstrasjoner mot avsettelsen av presidenten brøt ut etter det som beskrives som et kupp. Foto: AFP PHOTO/Alejandro PAGNI

Les flere nyheter