Folkets frodige Rio+20-toppmøte:Rasende pantere fra Recife i fargerik Rio+20-protest

Rasende kvinnepantere fra Recife: - Vatikanet og islamske stater tok fra oss rettighetene til egen seksualitet på FN-toppmøtet! Alle fotos: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi vil ikke ha grønne penger. Vi vil ha økologi. Og kvinners rett til å bestemme over egen kropp! De rasende pantere fra Recife er blant titusener som samlet seg under Rio+20-toppmøtet med krav for alle gode saker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

RIO DE JANEIRO, BRASIL (ABC Nyheter):

De er en gjeng arge - og humørfylte - kvinner fra den brasilianske byen Recife, som lørdag deltok i de avsluttende markeringene på Folkets Toppmøte i Rio sentrum.

Folkets toppmøte ble et kravstort, myldrende motstykke til de 50.000 politikerne og delegatene på FN-toppmøtet Rio+20 i en svær messehall utenfor byen.

Her markeres alt - fra studentenes og universitetslærernes pågående streik mot myndighetenes svake satsing på offentlig utdanning, til økologi, anti-kapitalisme og veganernes motstand mot all dyrisk mat.

Her er fagbevegelsen, Marx og Rosa Luxembourg representert, midt oppi dansende hare krishna-folk og myriader av smykke- og håndverksselgere.

For stort til å telles

- Det aner vi rett og slett ikke, sier arrangørene av denne miljøets og utviklingens Woodstock-festival, når vi spør hvor mange som har deltatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag regnet politiet imidlertid med at 50.000 marsjerte i demonstrasjon gjennom gatene.

Se video: Demonstrerte for den nakne sannhet om Rio+20.

Budskap: - Fy, de tok kvinners rett!

- Budskapet vårt?

- Det er masse. Alle problemene for kvinners rettigheter. De seksuelle og reproduktive rettighetene våre ble tatt av Vatikanet og islamske stater på Rio+2-møtet til FN, sier en av de rasende panterne fra Recife til oss.

Det er som et ekko av de blekere norske damene fra FOKUS:

Les: - Råttent spill fra Vatikanet!

- De snakker om grønne penger. Vi vil ha økologi, legger en annen panter til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Min verden bryter sammen

Av det som vekker mest oppsikt, er flere grupper skulpturer satt opp av den danske kunstneren Jens Galschiot.

En gravid ung kvinne hengende på et kors - en mektig provokasjon mot den katolske kirkes strenge lære - som til dels vant gjennom på Rio+20-toppmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe magre flyktninger. Den amerikanske frihetsstatuen - med frihet til å ødelegge naturen.

- Min drivkraft er at jeg er redd klima- og miljkøendringer bokstavelig talt vil føre til at min verden bryter sammen, sier Galschiot til ABC Nyheter.

Setter opp kunstprotester verden rundt

Galschiot kom til Rio rett fra Irak, der han møtte president Jalal Talabani for å diskutere å sette opp en skulptur, en til i hans serie skam-støtter, til minne om massakrene på kurderne i Irak.

Også under FNs klimatoppmøte i København satte han opp sine sterke signaler i form av utmagrede klimaflyktninger utenfor forhandlingsrommene.

I årevis har han drevet sitt kunstprosjekt AIDOH, Kunst i forsvar for humanismen.

Negativ drivkraft til positivt formål

- Kunst er en måte å snakke på. Møter har mye skriftlig materiale. Det billedlige snakker meget bedre, sier den danske kunstneren.

- Jeg har altså min negative drivkraft, som jeg bruker til å snakke om en positiv utvikling, sier Jens Galschiot, som også samarbeider med den norske Idebanken.

Tidligere har ABC Nyheter omtalt at også arkitektstudenter driver store prosjekter for å kartlegge kommersielt press på naturen.

Her er hjemmesida til Folkets toppmøte i Rio.

Les flere nyheter fra FN-toppmøtet Rio+20.

Les andre nyheter