Nettsamfunn for barn flommer over av sexprat

Organisasjonen Barnevakten oppfordrer foreldre til å følge nøye med på hva barna driver med på internett. Foto: Colourbox
Organisasjonen Barnevakten oppfordrer foreldre til å følge nøye med på hva barna driver med på internett. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Chatten i det sosiale nettspillet «Habbo» ble stengt etter cybersexavsløringer. Organisasjonen Barnevakten er opprørt over manglende kontroll.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke avdekket britiske Channel 4 News graverende forhold på det virtuelle nettsamfunnet «Habbo», som er populært hos barn og unge.

Spillet går ut på at man lager en avatar, en figur som representerer brukeren, og sjekker inn på det virtuelle hotellet Habbo. Der «møter» en andre avatarer som man kan chatte med.

Sexrom

Nettsamfunnet har en aldersgrense på 12 år, men det blir ikke kontrollert hvor gamle brukerne faktisk er, og mange er yngre. Journalisten fra Channel 4 ga seg ut for være en 11 år gammel jente, og ble sjokkert over hva som foregikk inne på hotellet.

Hun ble kontaktet i chatterommet av gutteavatarer som beskrev at de utførte seksuelle handlinger med henne, uten hennes godkjenning. Hun ble spurt om å vise seg naken på webcam, eller å se på at de masturberte.

Les også: Trodde sexleketøy var sjelden sopp

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De travleste rommene på hotellet hadde navn som «sexy strippeklubb» og lignende, der figurene la seg ned i vente på at noen skulle komme og ha sex med dem. Ifølge reporteren virket det som svært mange brukte Habbo for seksuelle formål.

Stengte chatten

Det ble furore i Storbritannia etter avsløringen, og selskapet Sulake, som eier Habbo, valgte å stenge chatten.

Organisasjonen Barnevakten, som gir råd om barn og medier, er provosert over selskapets manglende oppfølging. I fjor ble en 21 år gammel mann dømt til sju års fengsel etter å ha lokket til seg mer enn 80 unge jenter, alle av dem opprinnelig kontaktet på Habbo Hotel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er skremmende å få dokumentert så grundig tingenes tilstand i Habbo, og det er provoserende at Sulake, som tjener store penger på barn i mange land, ikke har større kontroll på og tar mer ansvar for brukerne av nettsamfunnet, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten til Barnevakten.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bruk TV-en som barnevakt

Sosialt frirom

Ifølge organisasjonen foretrekker norske barn goSupermodel og MovieStarPlanet fremfor Habbo, men nettsamfunnet har også norske brukere.

Etter at chatten ble stengt, åpnet Sulake siden «The Great Unmute», hvor brukere fra hele verden kunne dele sine erfaringer med Habbo. 107 av tilbakemeldingene kommer fra Norge, og flere gir uttrykk for at nettsamfunnet betyr svært mye for dem. Mange forteller at de har slitt med mobbing og utestengelse, og at den virtuelle verdenen gir dem anledning til å være sosiale.

«Habbo for meg betyr venner. Der man kan snakke med venner. Vi lager oss en personlighet, og blir ikke dømt. Man kan lage sin drømmeperson.», skriver en av brukerne.

Les også: Ikke bruk nettet som helsesøster

- Følg med på barna

Barnevakten mener det bør stilles strenge krav til aktører som retter seg mot barn på nett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener det bør være et betydelig antall moderatorer og administratorer som til enhver tid følger brukernes bevegelser og chat og som svarer på og følger opp alle henvendelser og rapportering, sier Tønnesen.

Les også: Advarer mot dataabstinens i ferien

Hun peker også på viktigheten av at foreldre snakker med barna og vet hvor de befinner seg på nett.

Administrerende direktør i Sulake, Paul La Fontaine, sier i en pressemelding at Habbo-chatten vil slås på igjen neste uke. De lover å forbedre sikkerheten på siden, og sier nettsamfunnet vil gjennomgå en prosess i flere faser med utprøving av ny teknologi.

Les også: Slik skjuler du dine internettspor

Les flere nyheter